För några veckor sen fick jag en fråga om jag hade något tips att dela med mig när det gäller bra och hälsosam husmanskost. För det där med enkel, bra och även god mat i vardagen är inte alltid sådär enkelt som man kanske skulle önska. Hur ska man tänka, vad kan man laga och hur ska man, i den hektiska vardagen, ha tid att laga bra mat?
Tid, det är verkligen en bristvara idag, och för att komma runt det jobbar jag mycket med förberedelser. Ofta spenderar jag 2 kvällar i veckan, cirka 2 timmar åt gången, med att göra exmpelvis hummus, rosta rotfrukter, koka quinoa och göra en god bönröra av något slag. Ofta investerar jag några timmar varje söndag och onsdag, för då räcker allt det goda till veckans alla vardagar. Jag tror att det är bra att se utanför den traditionella ”en biff, några potatisar och så lite sås” och våga prova nya smakkombinationer och nya ramar för vad som utgör en måltid. En favorit hemma är vitlöksfräst svamp eller rotfrukter som vi tillsätter kiktärtor eller bönor i. Mkt smak, tuggmotstånd och ger näring, fibrer och proteiner till vilken rätt som helt.
För bönor är verkligen en bra bas i alla kök, oavset vad du vill göra. Perfekt att skapa en ordentlig sats och lägga i en lufttät burk och förvara i kylskåpet. Enkelt och gott att att toppa en soppa med, som bas i en sallad eller faktiskt mellan lasagneplattorna i en vegetarisk lasagne.
Visste ni förresten att i år har FN utropat 2016 som baljväxternas år. Ett år fokuserat på att lyfta alla fördelar med just baljväxter och där man vill lyfta baljväxterna som en central spelare, en nyckelroll, i att lösa våra globala problem kring hunger och undernäring. Syftet är även att lyfta baljväxtern som en del i en hållbar matproduktion eftersom de är en ypperlig källa till proteiner och andra viktiga näringsämnen samtidigt som man jobbar aktivt med utmaningar som exempelvis växtföljd.
Tillsammans med Bonduelle har jag tagit fram ett recept som använder en av deras nya konserver; ekologiska kikärtor, ekologiska kidneybönor, vita bönor och mixade bönor. Istället för att tryckkokas, vilket gör att bönorna lätt blir mjöliga och går sönder, så ångas de. På så sätt behåller de sin textur och förblir krispiga och fräscha. Burkarna är fria från Bisphenol A (BPA) och i Sverige hittar du dem på Coop.
Mitt recept innehåller precis allt det där jag brukar förbereda och ha hemma i kylskåpet för enkel och god vardagsmat. Bakad sötpotatis, en krämig sås med harissa (chilipasta) och honung samt vitlöksfräst svamp och bönmix. Bara att sätta samman på en tallrik och du har vardagsmaten fixad. Även god att servera tillsammans med en grönsallad.
Här ser ni mina vitlöksfrästa bönor. Det blir inte enklare än såhär; fräs helt enkelt vad du vill tillsammans med finhackad vitlök; vänd ner bönorna på slutet och fräs ytterligare några minuter. Låt svalna och häll upp i en lufttät burk med lock. Perfekt till det mesta, faktiskt även gott som pålägg på smörgåsen, speciellt tillsammans med lite färskost. Om du vill ha mer tips på goda recept med bönor kan du kika in på Bondulles hemsida.
Just nu har Bonduelle dessutom en tävling på Facebook där man kan vinna en låda full med deras fyra nya produkter; ekologiska kikärtor, ekologiska kidneybönor, vita bönor samt deras bönmix.
Här kommer receptet och psst, har du något bra tips på hur du får till god och hälsosam vardagsmat, dela med dig vetja!
Rostad sötpotatis med vitlöksfrästa bönor, skogschampinjoner samt en honungs- & chilikräm
Portioner 4
Enkel och god vardagsmat som går att förbereda. Gott, bra för kroppen och bra för planeten!
Ingredienser
- 8-10 st skogschampinjoner/champinjoner
- 3 vitlöksklyftor
- 1 burk bönor (valfria), ex blandade bönor
- rapsolja
- flingsalt
- 2 stora sötpotatisar
- 1/4 tsk torkad rosmarin
- olivolja
- 3 dl lätt créme fraiche
- 1-2 msk flytande honung
- 1/2 msk harissa eller annan valfri chilipasta (sambal oelek går bra, något mildare)
- flingsalt
- Grönsallad/rucolla
- Bröd, ex en skiva surdegsbröd
Instruktioner
- Sätt ugnen på 220 grader varmluft eller 250 grader vanlig ugn.
- Finhacka vitlöksklyftorna, skiva champinjonerna i tunna skivor och skala samt skiva sötpotatisen i 1,5 cm tjocka skivor. Placera sötpotatisen på en plåt täckt med bakplåtspapper och pensla med lite olivolja, avsluta med rosmarin. Rosta sötpotatisen mitt i ugnen cirka 10-15 minuter, eller tills potatisen är mjuk och har fått färg.
- Under tiden; Fräs champinjonerna mjuka i rapsolja på medelhög värme, tillsätt den hackade vitlöken och fräs ytterligare 4-5 minuter. Skölj bönorna i kallt vatten och vänd ner i svampfräset, höj värmen till hög och fräs i 1-2 minuter. .
- Blanda alla ingredienserna till krämen/såsen och smaka av med salt.Servera som de är eller tillsammans med en bit bröd och/eller en god sallad.