Morotstårta är en klassisk favorit som är älskad av många. Genom att lägga till en uppfriskande limefrosting, rik kolasås och krispiga pecannötter får denna tårta en ny, spännande twist. Här delar jag med mig av mitt bästa recept på saftig morotstårta med limefrosting, kolasås och pecannötter – en perfekt dessert för alla tillfällen.
Ingredienser
För morotstårtan
- 4 dl finrivna morötter
- 3 dl vetemjöl
- 2 dl strösocker
- 1 dl brun farin
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk kanel
- 1 tsk malen ingefära
- 1/2 tsk malen muskotnöt
- 1/2 tsk salt
- 2 dl neutral olja (t.ex. rapsolja)
- 3 ägg
- 1 tsk vaniljextrakt
- 1 dl hackade pecannötter
För limefrostingen
- 200 g färskost (t.ex. Philadelphia)
- 100 g smör, rumsvarmt
- 4 dl florsocker
- Saften och rivet skal av 2 lime
För kolasåsen
- 2 dl strösocker
- 1 dl vispgrädde
- 50 g smör
- 1 tsk vaniljextrakt
- En nypa salt
För dekoration
- Hackade pecannötter
- Rivet limeskal
Instruktioner
Förbered morotstårtan
- Förvärm ugnen och förbered formen
Förvärm ugnen till 175°C. Smörj och mjöla två runda kakformar, cirka 20 cm i diameter, eller klä dem med bakplåtspapper. - Blanda de torra ingredienserna
I en stor skål, blanda vetemjöl, strösocker, brun farin, bakpulver, bikarbonat, kanel, ingefära, muskotnöt och salt. - Blanda de våta ingredienserna
I en annan skål, vispa samman olja, ägg och vaniljextrakt tills blandningen är slät. Tillsätt de rivna morötterna och rör om. - Kombinera och tillsätt nötter
Häll de våta ingredienserna i skålen med de torra ingredienserna och rör om tills allt är väl blandat. Tillsätt de hackade pecannötterna och rör om igen. - Grädda tårtan
Fördela smeten jämnt mellan de två kakformarna. Grädda i ugnen i 25-30 minuter, eller tills en provsticka kommer ut ren. Låt kakorna svalna i formarna i 10 minuter innan du vänder ut dem på ett galler för att svalna helt.
Förbered limefrostingen
- Vispa färskost och smör
I en stor skål, vispa färskosten och smöret tillsammans tills blandningen är mjuk och krämig. - Tillsätt florsocker och lime
Tillsätt florsocker lite i taget och vispa tills frostingen är slät. Tillsätt saften och det rivna skalet av lime och vispa tills allt är väl blandat.
Förbered kolasåsen
- Smält socker
Häll strösockret i en tjockbottnad kastrull och smält det över medelvärme. Rör om ibland så att det smälter jämnt och blir en gyllene karamellfärg. - Tillsätt grädde och smör
När sockret har smält, ta bort kastrullen från värmen och tillsätt vispgrädden försiktigt. Det kommer att bubbla upp kraftigt, så var försiktig. Rör om tills grädden är helt inblandad. Tillsätt smör, vaniljextrakt och en nypa salt och rör om tills såsen är slät.
Montera tårtan
- Jämna ut tårtbottnarna
Om kakorna har fått en kupolform under gräddningen, jämna till topparna med en vass kniv så att de är jämna och platta. - Applicera frosting
Lägg en av tårtbottnarna på ett serveringsfat och bred ut ett generöst lager limefrosting ovanpå. Lägg den andra tårtbottnen ovanpå och täck hela tårtan med ett tunt lager frosting för att fånga upp smulorna. Låt tårtan stå i kylen i 15 minuter för att sätta sig. Ta ut tårtan och täck den med resten av frostingen, gör den så slät som möjligt. - Ringla över kolasås
Ringla kolasåsen över toppen av tårtan så att den rinner ner över kanterna. - Dekorera
Strö hackade pecannötter och rivet limeskal över toppen av tårtan för en vacker och smakrik dekoration.
Servering
- Skär och njut
Skär upp tårtan i generösa skivor och servera. Den saftiga morotstårtan, uppfriskande limefrostingen, rika kolasåsen och krispiga pecannötterna skapar tillsammans en himmelsk smakupplevelse.
Avslutande tankar
En saftig morotstårta med limefrosting, kolasås och pecannötter är en underbar dessert som passar för alla tillfällen. Denna tårta kombinerar olika texturer och smaker som kompletterar varandra på ett perfekt sätt. Följ detta recept för att skapa en lyxig och imponerande tårta som garanterat kommer att uppskattas av alla. Njut av varje bit och låt dig förföras av de rika och fräscha smakerna!