Torkade lingon och vit choklad alltså, gudomligt är verkligen rätta ordet! Jag misstänker att det är alldeles för få som kommer våga eller vilja prova att torka lingon men det är fruktansvärt gott tillsammans med söt maräng eller just vit choklad. På många sätt påminner det om torkade tranbär eller syrliga hallon och är just pga sin syrlighet och lätt bittra ton perfekt komplement till något riktigt sött!

Chokladbräck är perfekt “ha hemma-godis” under julen men är även en god och fin present om man ska åka bort på middag! Om man ska ge bort i cellofanpåse måste man temperera chokladen. Om man inte gör det så smälter chokladen fortare i rumstemperatur och blir inte alls lika tålig, eller blank och fin, som tempererad choklad.

Oavsett hur man gör, är det verkligen supergott! Inspirationen kom delvis från att jag ofta äter änglapaj med lingon och i ungefär 50% av fallen vänder ner saltade pistagenötter i marängsmeten men så såg jag också denna chokladbräck och kände mig övertygad att den med torkade lingon skulle bli ännu godare!

Går även utmärkt att göra med torkade tranbär eller torkade blåbär eller annat torkat bär, men försök välja ett syrligare bär, det blir mer balanserad smak då. Pistagenötterna ska vara saltade för att balansera och lyfta fram det söta i chokladen.

Här kommer receptet:

Vit Chokladbräck med Torkade Lingon & Pistagenötter

200 gram vit choklad
ca 1/2 dl torkade lingon
ca 50 st pistagenötter, väger ca 60 gram med skal.

Skala pistagenötterna och hacka dem grovt, lämna gärna några pistagenötter hela. Finhacka den vita chokladen och temperera eller smält den i vattenbad eller microvågsugn.

Häll ut chokladen på en plåt täckt med bakplåtspapper, och bred ut den med hjälp av en slickepott eller vinkelspatel. Strö nötter samt ligon över chokladen och låt stelna. Har man tempererat chokladen stelnar den ganska fort, om inte så kan man med fördel ställa in den i kylskåpet för att stelna.

När den stelnat, bryt chokladbräcken i bitar och njut!

Vit Chokladbräck med Torkade Lingon & Pistagenötter