candied-apples

Kanderade äpplen är en klassisk och älskad höstfavorit som ofta förknippas med marknader, högtider och festligheter. Genom att tillsätta en nypa havssalt till de söta kanderade äpplena får man en underbar kontrast som höjer smakerna till en ny nivå. I detta blogginlägg kommer jag att dela med mig av mitt recept på kanderade äpplen med havssalt och några tips för att lyckas med dessa läckra godsaker.

Ingredienser och utrustning

Grundläggande ingredienser

För att göra kanderade äpplen med havssalt behöver du följande ingredienser:

  • 6 medelstora äpplen (gärna Granny Smith eller Pink Lady)
  • 3 dl strösocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl vatten
  • 1/2 tesked röd karamellfärg (valfritt)
  • 1 tesked vaniljextrakt
  • 1/2 tesked havssalt
  • Extra havssalt till garnering

Nödvändig utrustning

Du behöver också några köksredskap:

  • Träpinnar eller glasspinnar
  • En stor kastrull
  • En termometer (helst en digital kökstermometer)
  • Bakplåtspapper
  • En slev eller träslev

Förbered äpplena

Tvätta och torka äpplena

Tvätta äpplena noggrant under kallt vatten för att ta bort eventuella bekämpningsmedel eller vax. Torka dem ordentligt med en kökshandduk. Det är viktigt att äpplena är helt torra för att karamellen ska fästa ordentligt.

Sätt i träpinnarna

Ta bort eventuella stjälkar från äpplena och sätt in en träpinne eller glasspinne i varje äpple. Se till att pinnen sitter stadigt så att du enkelt kan doppa äpplena i karamellen.

Gör karamellen

Blanda ingredienserna

Häll strösocker, sirap och vatten i en stor kastrull. Om du vill ha röda kanderade äpplen, tillsätt karamellfärg nu. Rör om försiktigt för att blanda ingredienserna.

Koka upp karamellen

Sätt kastrullen på medelhög värme och koka upp blandningen utan att röra om. Använd en termometer för att hålla koll på temperaturen. Karamellen ska nå en temperatur på 150°C (hård kulprov).

Tillsätt vanilj och salt

När karamellen har nått rätt temperatur, ta bort kastrullen från värmen och tillsätt vaniljextrakt och havssalt. Rör om försiktigt för att blanda in smakerna.

Doppa äpplena

Förbered bakplåtspapper

Lägg ett ark bakplåtspapper på en plåt eller ett stort skärbräde. Detta är för att lägga de kanderade äpplena på när de är doppade i karamellen.

Doppa äpplena i karamellen

Arbeta snabbt, doppa varje äpple i den heta karamellen. Snurra äpplet så att hela ytan täcks av ett jämnt lager karamell. Låt överflödig karamell droppa av innan du placerar äpplet på bakplåtspapperet.

Garnera med extra havssalt

Innan karamellen stelnar, strö över lite extra havssalt på toppen av varje kanderat äpple. Detta ger en härlig smakkontrast och ett vackert utseende.

Låt äpplena stelna

Låt karamellen stelna

Låt de kanderade äpplena stå i rumstemperatur tills karamellen har stelnat helt. Detta tar vanligtvis omkring 20-30 minuter.

Förvara rätt

Förvara de kanderade äpplena i rumstemperatur i en lufttät behållare om du inte ska äta dem direkt. De håller sig fräscha i upp till två dagar.

Tips och trix

Använd en termometer

Att använda en digital kökstermometer är avgörande för att få till rätt konsistens på karamellen. Att nå exakt 150°C (hård kulprov) säkerställer att karamellen blir hård och krispig när den stelnar.

Var försiktig med karamellen

Karamell kan bli väldigt het, så var försiktig när du arbetar med den. Använd långärmade kläder och håll barn borta från köket medan du gör kanderade äpplen.

Prova olika smaksättningar

Var inte rädd för att experimentera med olika smaksättningar i karamellen. Prova att tillsätta kanel, ingefära eller kardemumma för att ge äpplena en extra smakdimension.

Avslutande tankar

Kanderade äpplen med havssalt är ett underbart höstsnacks som kombinerar sötma och sälta på ett perfekt sätt. Genom att följa detta enkla recept kan du skapa läckra och vackra äpplen som imponerar på dina gäster vid nästa fest eller familjesammankomst. Jag hoppas att du provar detta recept och njuter av varje krispigt bett. Lycka till och smaklig måltid!

Kanderade äpplen med havssalt