Nu är det dags för glöggmys, och som jag längtat! Jag vet inte hur det är med er men jag dricker glögg genom hela December, jag älskar verkligen glögg! En ny favorit som jag visat tidigare är Goder Aftonglögg som är en ekologisk glögg, hur bra?!
Dessutom kommer den även i en ”bag in box” så att man enkelt kan ta med den till julminglet. Det är faktiskt den jag tänker ta med till pappas luciamingel, ja min älskade far fyller faktiskt 70 i år så det ska ju firas å det grövsta med glögg, pepparkakor och annat juligt tills vi är fullständigt marinerade med julsmaker och juldofter!
Eftersom jag tycker att det är tråkigt att ställa fram samma tilltugg varje gång jag ska bjuda mig själv eller andra på glögg brukar jag variera mig lite. Ibland slänger jag fram allt, pepparkakor, vörtbröd, ostar, marmelad, efterrätter, tilltugg, små snittar och gud vet vad. Men det är inte alltid att det behövs…
Klassisk rödvinsglögg är exempelvis otroligt gott till en bit mörkt bröd, här i form av ett glöggkryddat bröd som innehåller samma glögg som i flaskan. Smaken blir mjuk och försiktig och ger lagom mycket jul en trött måndagmorgon eller en mysig glöggfika en kall söndagseftermiddag. Förutom att den är supergod till fikonkompott och brieost så är den precis lika god till ett tjockt lager smör och en kopp kaffe.
En ny upptäckt istället för de klassiska grönkålschipsen är svartkålschips (som faktiskt är mörkgröna i färgen de också). Faktiskt ännu bättre om du frågar mig eftersom de blir ännu tunnare och krispigare än grönkålschips! Dessutom passar de perfekt om man bjuda på ett enkelt och okomplicerat glöggmingel. Ställ fram en skål med julnötter, rosta egna svartkålschips & gör en god glöggdrink. Mer behövs faktiskt inte.
Glöggdrinkar är något jag ser oftare och oftare men det är lätt att glömma bort att det går utmärkt att göra en mysig julinspirerad drink på just glögg. Själv föredrar jag att använda vitvinslögg till drinkar och gjorde både en och två glöggdrinkar under första advent något som definitivt kommer upprepa sig nu i helgen när jag tänder ljus nummer två i vår adventsljusstake.
När jag känner att jag vill gå från de traditionella och lite mer vanliga vanliga (hey, inget fel i det, men variation förnöjer) överraskar jag gärna med en julig och söt trifle till rykande het glögg. Vaniljkräm, kolasås, pekan- & valnötter och så apelsinklyftor på toppen…
Sist jag julpysslade och gjorde tredimensionella snöflingor lagade jag även jordnötsbräck till glöggen. Smaken är ungefär som dajm fast med jordnötter och det är inte alls äckligt faktiskt. Inte det minsta. Det är något med kryddigheten i glöggen som alldeles perfekt balanserar den söta och nötiga jordnötsbräcken.
Och det är här jag hamnar till sist, varje kväll. Vid köksbordet i eftermiddagsljuset, när det är som absolut vackrast. Att till ljuset av tända stearinljus och kanske någon mjukt dimmad fönsterlampa värma glögg, ta fram godsaker som hör julen till och sätta mig ner och bara vara. Det är något speciellt med det. Något som inte går att ta på, än mindre ersättas av något annat.
Hoppas ni får en riktigt fantastiskt fin andra advent nu på söndag, lite inspiration till glöggminglet kommer här. Goder Aftonglöggs ekologiska glögg kommer från Systembolaget, HÄR hittar ni mer information och priser.
Karamell- & jordnötsbräck
- 100 gram smör
- 2,5 dl strösocker
- 1/2 dl ljus sirap
- 100 gram saltade jordnötter
Blanda smör, strösocker och sirap i en större tjockbottnad kastrull. Koka karamellen på hög värme tills den når 145 grader Celsius, ca 10-15 minuter. Tillsätt jordnötterna, rör om lite snabbt och häll därefter genast ut karamellen på bakpappersklädda plåten. Vicka försiktigt på plåten så att smeten flyter ut jämnt. Bryt i mindre bitar när den är stelnat helt. Eller ge bort i present som en hel kaka inslaget i cellofanpapper!
Salta svartkålschips
- 200 gram Svartkål
- 1 msk Olivolja
- 1 tsk mjukt flingsalt, ex Maldon eller Denna som är den jag alltid använder i bakning
Sätt ugnen på 150 grader och sköj kålen om det behövs. Låt kålen torka eller lägg mellan två kökshanddukar och rulla försiktigt ihop dem så att vattnet sugs in i handdukarna. Skär bort den tjocka stammen i mitten och riv sönder bladen i mindre bitar. Lägg kålen på en plåt och ringla olivolja samt salt över. Gnid sin oljan och salten och rosta sedan mitt i ugnen i ca 15 minuter, rör runt några gånger under tiden. Var försiktigt, de bränns fort! Låt svalna och servera i en fin skål.
Trifle med vaniljkräm, kolasås, apelsin & nötter
4 efterrättsportioner eller 8 miniportioner vid mingelbuffé
- Vaniljkräm
- 200 gram Philadelphia Cream Cheese
- 1 rågad dl strösocker
- 1 dl creme fraiche
- 1,5 dl vispgrädde
- 1/2 vaniljstång
- 1 dl Dulce de Leche
- 3 stora apelsiner
- 3 dl grovhackade Pecannötter &/eller Valnötter (blanda efter eget tycke och smak eller välj bara en sort)
- Rör samman cream cheese och strösocker med en flatblandare på låg hastighet alternativt rör samman för hand tills osten är mjuk och krämig. Vispa inte med elvisp. Skär 1/2 vaniljstång på längden och skrapa ur innanmätet. Rör ner innanmätet, vispgrädde och creme fraiche och fortsätta röra på medelhög hastighet tills smeten är len och fluffig men inte rinnig, ca 2-3 minuter.
- Filéa apelsinen genom att skära bort allt skalet på apelsinen med en vass kniv, försök få bort så mkt av det vita inre delen av skalet som möjligt. Skär bort en filé i taget från apelsnen och lägg åt sidan. Klicka ner hälften av vaniljkrämen i glas eller serveringsskålar, strö hälften av nötterna ovanpå vaniljkrämen, klicka ner dulce de leche (kolasås), strö resten av nötterna ovanpå och avsluta med resten av vaniljkrämen. Fördela apelsinen på toppen och servera!
Glutenfritt glöggbröd med ost och fikonkompott
Ostar som passar bra
- Cambonzola
- Brie
- Hårdost som Brännvinsost eller Västerbottenost
Glöggbröd
- 500 gram filmjölk
- 1 dl Goder Afton Rödvinsglögg
- 200 gram brödsirap/mörk sirap
- 260 gram Bovetemjöl
- 30 gram Nyponskalsmjöl
- 20 gram Mandelmjöl
- 20 gram Rismjöl
- 20 gram Fiberhusk
- 1 tsk Bikarbonat
- 2 tsk salt
- 1/2 dl torkade tranbär
- Sätt ugnen på 175 grader och placera ugnsgallret längst ner i ugnen. Smöra en brödform, blanda alla torra ingredienser noga och tillsätt därefter filmjölk, glögg och sirap. Blanda tills allt är väl blandat (Obs! smeten är väldigt lös) cirka 5 minuter i maskin. Häll upp smeten i brödformen och pudra med bovetemjöl. Grädda längst ner i ugnen ca 50 minuter.
- Låt svalna på galler under bakduk tills den är helt sval, tills nästa dag (bröd utan jäst måste vila länge innan man kan äta/servera det).
Fikonkompott
Lag:
- 2 dl apelsinsaft från färska apelsiner
- 2 dl strösocker
- 10 st hel kryddnejlika
- 10 färska fikon
- Koka upp ingredienser till lagen i en stor tjockbottnad kastrull. Klyfta fikonen i 4 klyftor vardera. När lagen börjar koka, lägg ner fikonen och låt koka på medelhög värme tills fikonen är mjuka och ca hälften av lagen kokat in. Låt svalna, häll upp på väl rengjord glasburk och servera till Glöggbröd och ost. Receptet passar även till pepparkakor.
Vitglöggsdrink med stjärnanis och apelsin
Räcker till 4 drinkar
- 1 flaska Goder Afton Ekologiska Vitvinsglögg
- 1 Apelsin
- 2 stjärnanis
- strösocker
- Mousserande eller Champagne
- Skala av det den yttersta delen av apelsinen med hjälp av en potatisskalare (spara resten av apelsinen). Värm glöggen tillsammans med apelsinskalet och stjärnanis tills det är rykande hett. Dra från plattan och låt dra under lock och dra i ca 1 timma. Plocka ur apelsinskalet, låt stjärnanisen ligga kvar och kyl därefter glöggen så att den blir kall.
- Lägg upp strösocker på en liten tallrik, åt det vara ca 1 cm tjockt lager. Pressa ut saften från apelsinen, doppa kanten på glaset i saften och doppa därefter i socker.
- Häll på den kylda glöggen och toppa med mousserande/champagne. Lägg ner en kryddnejlika i varje glas, servera!