Idag har jag unnat mig en lugn fredagsmorgon med riktigt starkt kaffe och de nya pepparkakorna från Annas; “Lingon Limited Edition” och det är svårt att börja en fredagmorgon på bättre sätt! TGIF säger jag bara, helgen är efterlängtad! Hoppas just din fredagsmorgon börjat lika bra.

Det är här jag brukar sitta på morgonen, i min favoritstol med en filt virad omkring mig, medan dagsljuset så sakta letar sig ut och fram genom mörkret. Innan dagsljuset kommer tänder jag några ljus, läser nyheterna och tittar in på mina favoritbloggar.

Idag har jag som sagt mumsat pepparkakor till mitt morgonkaffe och man blir helt klart snällare av pepparkakor, jag liksom känner det i hela kroppen. Jo men det är helt sant faktiskt!
Visste ni att den norsk-danske kungen Hans, han regerade i slutet av 1400-talet, av sin läkare blev ordinerad att äta mer pepparkakor? Kungen var nämligen en tjurig man och eftersom det fanns ett allmänt rykte om att pepparkakor påverkade humöret skickades flera kilo pepparkakor till kungens boning. Och jag vet inte, men den historian får iaf mig på bättre humör iaf! Det är högst oklart om pepparkakorna hjälpte kungens buttra humör men förhoppningsvis blev han inte på sämre humör iaf! Pepparkakans historia går dock längre tillbaka i tiden än till tjuriga kung Hans. Under 1300-talets Tyskland var det många konstnärer som även jobbade som pepparkaksbagare genom att de snidade vackra pepparkaksformar i trä för att forma vapensköldar, kungar, ryttare men även religiösa motiv för att grädda vackra pepparkakor, kanske för att blidka både stat och kyrka.

Pepparkakor har även inmundigats för att underlätta matsmältningen och det finns noteringar så långt tillbaka som 1444 som beskriver hur nunnorna i Vadstena bakade och åt pepparkakor av just den anledningen. Nunnorna i Vadstena smaksatte dock pepparkakorna med något fler kryddor än dagens traditionella pepparkakskryddor; kanel, ingefära och kryddnejlika. Då ingick även peppar, kardemumma, anis, fänkål, cederolja, citron- och pomeransskal i degen och man sötade den dessutom med honung. Kanske något man skulle prova på själv…

Under medeltiden innehöll pepparkakan verkligen peppar så att det heter “pepparkaka” är inte så konstigt, men det kan också ha sin förklaring i att alla exotiska kryddor som kom till oss från Orienten i folkmun benämndes “peppar”. Pepparkakor som handelsvara kom igång mer ordentligt kring 1500-talet då dom såldes i klosterapotek och bagerier samt på marknader och torgdagar runt om i vårt avlånga land. Då var det främst i medicinskt syfte och kakan såldes därför året runt. Det var först på 1800-talet som pepparkakan blev en julkaka, förmodligen för att fler och fler människor hade möjlighet och råd att köpa både socker och mjöl som ju annars var rena lyxvaran.

Trots att jag ofta uppmanar till att baka själv, så är faktiskt pepparkaka en av de få bakverk som jag helst köper, de är helt enkelt godare! Däremot älskar jag att dekorera dem med kristyr så att de inte bara är goda att äta men även fina att hänga i julgranen eller vart man än önskar få lite pepparkaksdoftande julstämning. Personligen älskar jag hjärtformade pepparkakor, de är dessutom vackra att hänga upp i julgranen och jag inbillar mig att de smakar lite bättre. Hjärtformen är den mest kända pepparkaksformen och under medeltidens pepparkaksbak sågs hjärtat som en kärlekssymbol, grisarna representerade livets välfärd och änglarna stod, inte helt oväntat kanske, för godhet.

Annas Pepparkakor “Lingon” som är en Limited Edition och nyhet för i år och Oh My vad de är goda! Så pass goda att jag blev inspirerad och gjorde en varm pepparkakschoklad med minimarhsmallows och pepparkakssmulor på toppen. Gudomligt gott att äta de varma marshmallowsen tillsammans med den vispade grädden och pepparkakssmulorna precis när chokladen börjat värma lite underifrån och sen finns den varma chokladen kvar för att liksom lägga locket på och skrämma bort all frusenhet från både kropp och själ!

Jag brukar generellt vara skeptisk till smakförändringar, speciellt när det kommer till gamla godingar som pepparkakan. Lite sådär beskyddande och “mixa inte med min pepparkaka, den är helig!”. Men när jag har fel är jag den förste att krypa till korset och erkänna mitt misstag. För Pepparkaka-Lingon… Herre. Gud. Det kanske inte låter så värst, lingon har man väl smakat förr? Men kombinationen pepparkaka och de något sötsyrliga lingonen är en klockren smakkombination. 10 poäng av 10 möjliga säger jag! Det enda som jag är lite bitter över, är att det är limited edition. Funderar på hur många förpackningar med Lingonsmak jag kan hamstra här hemma. Jag har faktiskt en annan favoritkaka som innehåller lingon/tranbär tillsammans med vit choklad och det här är pepparkaksversionen av den kakan. Och det är något häftigt med Annas Pepparkakor, det måste jag säga, för mig har de hängt med ända sedan jag var barn.

Företaget startades redan 1929 av systrarna Anna och Emma i deras lilla hembageri. Från början var produktionen liten med idag skickar Annas faktiskt 1 miljard (jag säger ju att köpepepparkakor är gott!) pepparkakor över hela världen! Och frågar du mig är det något magiskt med att man än idag använder mer eller mindre samma recept, ett recept som snart fyller 85 år. Inte så konstigt att Annas även är Hovleverantör av pepparkakor. Och det som är gott nog åt hovet, ja det är gott nog åt mig!Nej, nu ska jag ta och önskeleka lite med pepparkakorna som är kvar. Ja…minns ni leken, för visst lekte ni väl den när ni var barn? Okej, för er som inte hänger med; lägg pepparkakan i handen och tryck till på mitten. OM pepparkakan delar sig i tre delar får man under tystnad önska sig något. Jag brukade även äta pepparkaksbitarna under tystnad, jag vet inte, men jag inbillade mig kanske att min önskan skulle få mer kraft då. Eller så ville jag bara äta upp min pepparkaka i fred… utan gnällande & snattrande småbrorsor i bakgrunden.
Julefrid på en pinne helt enkelt.

Varm Pepparkakschoklad med Minimarshmallows

per portion:

3 dl valfri mjölk

1 msk råsocker

1 msk kakao

1/2 tsk pepparkakskrydda

1/2 mortlad Pepparkaka, gärna Annas Lingon

Vispad grädde enl tycke och smak

Minimarshmallows enl tycke och smak

Värm mjölk, råsocker, pepparkakskrydda och kakao i en kastrull på medelhög värme. Vispa under tiden vispgrädden mjuk och fluffig (vispa gärna för hand) och mortla/krossa pepparkakan. Häll upp den varma chokladen i en stor kopp eller glas, toppa med vispad grädde och minimarshmallows. Avsluta med några nypor mortlad pepparkaka.

Njut!

Annas lingon limited edition med varm pepparkakschoklad & minimarshmallows