Måndag igen vilket innebär att det är dags för lite “köttfri måndagsinspiration”! Idag innebär det biffar, eller hamburgare lite beroende på hur man serverar dem. Tillverkade av halloumi, zucchini, morötter, vitlök och mild röd chili. Jag älskar att servera dem med karamelliserad rödlök, solrosskott och min egen hemgjorda hamburgardressing av mango, sambal oelek, lime och turkisk yoghurt.

Servera burgarna med bröd för en mer traditionell hamburgare eller med portabellobröd som på bilderna. Jag gör gärna lite extra mycket sås så att man kan ta mer om man känner för det. Dessutom är den god till..ja ungefär allt!

Ha en fin köttfri måndag sötnosar! Här kommer receptet:

Halloumiburgare med Karamelliserad Rödlök & Mangodressing
ca 8 burgare

Burgare:
2 små morötter
1 liten till normalstor zucchini
1/2 tsk salt
3 vitlöksklyftor
1 medelstark chili
400-500 gram Halloumi
3 ägg
3 msk maizena majsstärkelse
1,25 dl havrgryn
1/2 tsk salt

Panko (asiatiskt ströbröd)
Rapsolja till stekning

Mangodressing:
200 gram färsk eller fryst (tinad) mango
2 tsk agavesirap
2 rågade tsk sambal oelek
2 nypor salt
Skal av 2 lime
Limesaft av 1/2 lime
2,5 dl turkisk yoghurt

Karamelliserad Rödlök
2 stora rödlökar
rapsolja
farinsocker

Portabellobröd:
Stora portabellosvampar, 2 för varje “burgare”
Rapsolja

Babyspenat
Solrosskott
Chiliflakes

Burgarna/biffar:
Skala morötterna och riv dem samt zucchinin på den grova sidan av rivjärnet. Lägg i en skål och salta med 1/2 tsk salt, låt stå i ca 30 minuter. Finhacka vitlöken och chilin och riv halloumiosten på rivjärnet. Efter en halvtimma; pressa vätskan ur morötterna och zucchinin, använd händerna eller använd en ren kökshandduk och försök få ut så mkt vätska det bara går. Rör ner vitlök, chili, ost, salt och havregryn, blanda väl. Vispa upp äggen lätt med en visp, tillsätt majsstärkelsen och vispa/rör ihop tills den är krämig. Tillsätt detta till smeten.
Låt stå i 30 minuter. Gör hamburgerdressingen under tiden.

Forma burgare med händerna, var inte orolig om den känns lös, och strö panko över den (alt vänd försiktigt i panko). Stek på medelhög värme i rapsolja tills ytan är gyllenbrun och krispig. Lägg i ugnstålig form och låt biffarna bakas i ugnen i ca 10-15 minuter på 200 grader.

Portabellobröd:
Lägg portabellosvampen med undersidan uppåt på en oljad ugnsplåt,salta lätt. Rosta mitt i ugnen på 200 grader i ca 15-20 minuter, lite beroende på hur stora svamparna är.

Mangodressing:
Purea mangon med en stavmixer och värm försiktigt i microvågsugn eller i liten kastrull på spisen. Tillsätt agavesirap och sambal oelek när mangopurén är varm, rör ordentligt. Låt mangopurén svalna helt och vispa sedan ihop den med övriga ingredienser. Förvara i kylskåp fram till servering.

Karamelliserad Rödlök:
Skiva rödlöken så tunt du kan. Stek på medellåg värme tills löken är mjuk och glansig, rör lite då och då. Höj sedan temperaturen och strö två nypor farinsocker över löken. Fräs löken under konstant omrörning tills den fått lite färg i kanterna och sockret smält. Drag stekpannan från plattan.

Servering:
Servera varje biff med två portabellobröd, babyspenat, solrosskott, mangodressing, karamelliserad rödlök och en nypa chiliflakes. Lycka till!

Halloumiburgare med Karamelliserad Rödlök & Mangodressing
Tagged on: