plankbord

Jag har fått otroligt många förfrågningar och mail angående det gamla bordet jag skapade till uppdraget ”En Grön Jul” för Hälsans Kök. Det har tagit lite tid att få till en instruktion eftersom bordet inte stått hemma hos oss utan hos mina svärföräldrar i deras bod på landet. Men under semestern har vi givetvis varit och hälsat på att äntligen fått till en instruktion för er läsare.

Bordet gjorde jag genom att samla ihop gammalt och återvunnet virke, som till exempel gamla plankor. Allt som inte var mögligt eller ruttet gick bra, tack och välkommen till Mary’s återvinningsstation!

Jag har absolut ingen kunskap i hur man bygger ett bord, mer än vad man fått med sig i grundskolans träslöjd, inte heller kan jag något som vinklar och jag äger inga avancerade verktyg. Detta innebär så klart att jag fått göra en del saker ”lite på en höft” men å andra sidan innebär det också att kan jag…ja då kan du med!

Jag älskar vårt gamla bord och det får ofta mycket komplimanger för det. Planen är att ha kvar det som gammalt rustikt middagsbord under sommarhalvåret, de gånger man är flera och vill sitta utomhus eller kanske till härliga midsommarfester och annat galej under juni, juli och augusti. Även perfekt att ställa ute i en lada eller större orangeri.

Men oavsett, det här bordet är gjort på en balkong utan verktyg eller förkunskaper. Så ja…nu sätter vi igång!

Psst..visst syns det att jag gått konstskola, så himla snygga ritningar liksom…

Angående att få tag på gamla plankor:

Jag har använt mig av det jag fått tag på. Vissa plankor har legat ute med övertäckta i skydd från väta i säkert 30-40 år utan att användas. Andra är plankor från byggnader/staket (tror jag) som tagits ner för att slängas. Man tager helt enkelt vad man haver. Försök i största möjliga mån hitta plankor som är lika tjocka/höga. Bredden på plankorna spelar ingen roll, här kan man blanda breda och smala plankor om vartannat. Kolla gärna med grannar som bygger om eller tar ner gamla slitna staket eller river gamla skjul. Plankorna behöver inte vara lika långa, man helt enkelt från den längsta plankan och sågar till övriga i samma längd (alternativt kapar av dem i den längd man önskar).

Här kan man se de olika plankorna i närbild.

En av plankorna var sned i ena kanten men istället för att såga den rak lät jag den vara så för en mer rustik känsla.

Tips & att tänka på:

  1. Ett bra tips är att förborra hålen för att minska risken för att plankorna spricker.
  2. Längden på skruvarna är olika och beroende av hur tjock plankan du skruvar genom är, samt hur tjock nästa planka som skruven ska fästa i är. Räkna själv. Ex. Planka 1 är 2 tum, planka 2 är 1 tum. Det blir totalt 3 tum. Välj ex skruv som är 2,5 tum eftersom skruven inte ska gå igenom den sista plankan men ändå fästa bra.
  3. Limma gärna träbitarna innan du skruvar fast dem då blir bordet stabilare när du ska använda det (är dock mkt svårare att ta isär bordet om du skulle vilja göra det ngn gång). Obs, dubbelkolla att du borrat rätt INNAN du limmar fast, annars kan det blir väldigt problematiskt.
  4. Använd mattlack om du använt gammalt slitet trä och ska använda bordet som ”vanligt matbord” inomhus. Jag har inte lackat mitt bord alls och skulle jag använda bordet som det är nu, skulle det lossna massa småbitar av trä eftersom plankorna är så gamla. Och gamla träsmulor i maten kanske inte är så aptitretande.

Instruktioner för bord 195 x 92 cm:

Bordskiva:

  • 6-8 plankor som tillsammans blir ca 90 centimeter breda.
  • 3 st ”underliggare” ca 86-88 cm långa, gärna lite grövre ca 2×2 tum
  • 42 skruvar för att fästa bordsplankorna mot underliggare, dvs två skruvar för varje planka x 3 (3 som i 3 underliggare) (Skruvarna ska vara långa nog att gå igenom det du använder som underliggare samt en liten bit in i bordsskivan (men inte genom hela!). Det går även att borra ovanifrån men det anser jag inte vara lika snyggt, speciellt inte när man gör bordet av gamla återanvända plankor/virke.)
  • Trälim

Instruktioner Bordsskiva:

  1. Lägg plankorna till bordsskivan på ett plant och rakt underlag (här förutsätter jag att plankorna är lika tjocka). Lägg underliggarna ovanpå plankorna och markera där du ska borra hål för skruvarna (se bild 1 nedan). Borra med en borr i samma storlek som skruvarna du ska använda.
  2. Stryk ett lager lim mot underliggarna och placera dem mot plankorna som utgör bordsskivan (se bild 1 nedan). Skruva fast underliggarna i bordskivan. Nu är första, och enklaste, momentet klart.

Här ser man den mittersta underliggaren och där vi borrat och sedan skruvat.

Ben & underrede:

  • 4 stycken 4×2 tum tjocka plankor, 105 cm långa vardera till benen
  • 2 st ”mellanliggande” träbitar 2×2 tum tjocka, ca 15 cm långa
  • 2 st plankor 2×2 tum tjocka, 80 cm långa, till tvärslå
  • 20 skruvar (skruvarnas längd beror på hur tjocka dina plankor är)
  • Trälim

Moment 2, ben och ”underrede” till bordet

Den här delen är den komplicerade delen. Man kan räkna ut vinklar men eftersom det kändes som mer huvudbry än jag orkade med.

Så istället gjorde vi såhär:

Bordsben:

  1. Vi började med att skruva samman två av plankorna till bordsben (vi har skruvat fast dem på insidan så att skruvarna inte syns från utsidan) med en skruv utan att skruva åt för mkt. Detta för att vi ska kunna röra på plankorna så att vi kan hitta exakt rätt position för dem.
  2. Lägg sedan plankorna för bordsbenen, när de är ihopskruvade, mot en av underliggarna och rätta till dem så att de är lika breda som underliggaren, dvs max 86-88 cm. Lägg plankorna enligt bilden nedan (bild 2) och markera med en penna (se streckade linjen) vart du ska såga av, på så sätt får du rätt vinkel.
  3. Använd den lilla bit som du precis sågade bort från bordsbenens ena sida för att markera hur mkt som ska sågas bort från bordsbenens andra kant, dvs den sida som vetter ner mot marken. Det blir lite på ”en höft” och kan kräva att man behöver slipa till undersidan av benen något. Skruva sedan fast skruven ordentligt och fäst med ytterligare en skruv för att bordsbenen ska bli stabila.
  4. Ta de mindre träbitarna som jag kallar ”mellanliggande träbitar” och limma samt skruva fast mot underliggarna som är i ytterkant. Se bilden nedan. Detta gör man eftersom det inre bordsbenet inte ”når” ända fram till underliggaren.

Benet ”når” inte ändra fram till underliggaren, se bordets överkant och jämför med den del av bordsbenet som syns i nederkant som är fäst direkt mot underliggaren.

Gör detsamma för båda bordsbenen.

  1. Kapa av tvärslån så den får rätt vinkel och lägg sedan bordet upp och ned. Borra hål i tvärslån där skruven ska sitta. Fäst skruven underifrån mot bordsbenet mitt, se bilder ovan samt nedan, och skruva sedan fast tvärslån från sidan mot bordets mittersta underliggare.

Slutligen:

  1. Lacka bordsytan med mattlack om du önskar.
  2. Ta daaa! Ett stycke rustik bord av återvunna plankor och gamla träbitar.

Lycka till med att bygga ett bord av gamla plankor!

Hur man bygger ett matbord av återvunnet virke