Nu är det faktiskt mitten av mars, och där jag befinner mig i Stockholm, där strålar solen på en blå himmel. Mars är ju en vårmånad och när våren kommer ska det firas stort med minst en tårta, eller vad säger ni!

Och därför skapade jag den här ljuvligt goda och krämiga Lime- & Dulce de Lechetårtan till “Amelia Vår” som finns ute i butik nu! Där kan ni läsa om hur jag ser på våren, mina bästa vårminnen och lite annat smått och gott!
De kommer allt mer nu, de nakna tårtorna, och de passar mig perfekt! För jag har provat det där med sugarpaste men även om jag tyckte att det var roligt i början så blev det aldrig “min grej”, jag fastnade aldrig. Jag skulle faktiskt kunna tänka mig en naken tårta på vårt bröllop..ja..vem vet vem vet vad det kan bli 😉

Nakna tårtor är rustika och kan med fördel dekoreras med blommor. Se till att de är ekologiska och obesprutade bara och välj gärna ätbara blommor så behöver du inte ens plocka bort dem från tårtbiten!

Den här tårtan är faktiskt inget annat än perfektion! Den är frisk men ändå söt, krämig och väldigt vacker i sin nakenhet. Syrlig och fräsch lime möter söt dulche de leche och det känns i varje cell i kroppen att våren är här nu. Men våren innebär också bakslag (vi bor ju ändå i Sverige); en och annan timmeslång snöstorm som snabbt smälter bort, vackert och soligt väder varvas med snålblåst och regnskurar och man vet inte riktigt när tiden är mogen för en tunnare vårjacka.

Men det är vår nu, ljuset börjar komma tillbaka och om några veckor gör vi inte annat än njuter av solens gyllene strålar på uteserveringar, busshållplatser, parker och på vägen till jobbet. Se till att njuta lite av livet, det är här och nu!

Lime & Dulce de Lechetårta

ca 14 port

Formar:

4 st 15 cm formar

Tårtbottnar:

7 dl vetemjöl

2, 75 + 1 dl strösocker

1,5 msk bakpulver

1 stor nypa salt

170 smör, rumstempererat

3 dl mjölk

1 msk vaniljsocker

3 stora ägg

Rivet skal av 3 lime

Smör och kokosflingor för att smörja formarna med

Marängsmörkräm med Dulce de Leche och Limesmörkräm:

4 stora äggvitor

100 gram strösocker

350 gram osaltat smör, rumstempererat

1/2 burk (ca 200 gram) Dulce de leche

Skal från 3 lime, saft från 1/2 lime

Dekoration:

Blommor

Servering:

1/2 burk (ca 200 gram) dulce de leche

Instruktioner

Sätt ugnen på 180 grader, smöra 4 stycken springformar och bröa dem med kokosflingor.

Riv limeskalet och krama ihop med 1 dl av strösockret. Sikta mjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt, samt kvarvarande strösocker i en större skål, blanda väl.

Addera smör, limesockret samt mjölk och blanda samma till en smidig och slät smet. Tillsätt äggen och vispa för hand i ytterligare 2 minuter, smeten ska vara tjock och krämig. Fördela smeten i springformarna och grädda i ca 25 minuter. Kontrollera med en sticka att kakan är torr i mitten. Ta ut bottnarna ur ugnen och låt svalna helt på galler.

Marängsmörkräm:

Rör smöret mjukt, vitt och fluffigt med flatblandare på en hushållsmaskin, sätt åt sidan. Blanda äggvitor med strösockret i en rostfri bunke. Placera bunken över varmt vattenbad som sjuder lätt, vispa för hand tills sockret löser sig helt, ca 10 minuter.

Ta bort skålen från vattenbadet och vispa upp marängen ca 5 minuter på medelhastighet. Öka hastigheten till medelhög och vispa ytterligare 5 minuter, tills marängen har fasta glansiga toppar. När nedre delen av skålen känns sval, minska hastigheten till låg och vispa in smöret, lite i taget. Låt varje smörklick vispas in helt innan nästa klick.

Byt tillbaka till flatblandaren och klicka ner dulce de leche några skedar i taget. Blanda på låg hastighet tills krämen är slät och mjuk, tillsätt limesaft och limeskal och låt flatblandaren gå ytterligare 30-60 sekunder.

Montering:

Varva bottnarna med marängsmörkrämen, avsluta med en botten längst upp. Stryk ett tunt lager marängsmörkräm runt om tårtan, utanpå bottnarna. Jämna till kanterna och ställ in i kylskåpet för att tårtan ska stabilisera sig i ca 10 minuter. Ta ut tårtan och använd en degskrapa för att jämna till kanterna ytterligare.

Dekorera med blommor precis före servering, använd gärna ekologiskt odlade blommor om du köper dem från en blomsteraffär för att minimera riskerna med besprutade blommor i maten. Plocka bort blommorna innan du äter tårtbiten, om du inte dekorerar med ätbara blommor så klart!

Servera kakan med resterande dulce de leche.

Lime & Dulce de Lechetårta