Dagarna flyger fram allt fortare, jag vet inte om det är våren, men å andra sidan borde det i så fall vara tvärt om. Att dagarna borde bli längre och längre och därmed långsammare. Ja jag vet inte om retoriken håller riktigt, men faktum är att det går rasande fort mot sommaren.

Vi har rabarber i frysen och jag gör rabarbergranité och rabarberslushie. Jag färgar min vita t-shirt rosa av rabarbersaft och mina svarta jeans har efter köksbestyren och flyttlådorna färgats rosagrå i något slags kamouflerande mönster. Mitt hår är för kort, ett oturligt och totalt misslyckat besök hos frisören, och det står åt alla håll.

Och så dricker vi mer rabarber-, lime- & fläderslushies och äter lakrits. För jag älskar lakrits. Jag är ju ändå halvfinsk.

Och emellanåt så känns det som tiden står still. Och mellan flyttlådorna, kladdiga glas och kamerastativ vill jag bara lägga mig och andas och ta in att det är nu det händer. Det är nu vi flyttar till vårt hus. Vårt. Hus. Jag kommer alltid minnas den här tiden. Bära med mig den i hjärtat. ”Det är nu det händer”, upprepar jag i mitt huvud.

Mitt bidrag till månadens gröna utmaning. En rabarbergranité, eller rabarberslushie med smak av lime och fläder. Hur som, är den vansinnigt god. Det enda är väl att den lämnar kladdiga fläckar på golvet som allt möjligt kan fastna i. Som hundhår, strumpludd och annat spännande. Om man spiller ut den där då. Så ni vet, känn er varnade!

Men vansinnigt god, det är den! Och dessutom så enkelt att göra. Bara att skiva rabarber i tunna skivor och koka upp med vatten. För att bli av med trådar för rabarbern och för att få fina iskristaller, passerar man sedan rabarberkompotten genom en finmaskig sil och blandar slutligen med socker. När den fått vila i frysen i minst 6 timmar eller över natten är den klar.

Rabarbergranité förvandlas snabbt till en Rabarberslushie med Lime och Fläder genom att man blanda ner färskpressad limesaft och toppar upp med flädersaft innan man serverar. Enkelt och passar som både välkomstdricka, läskande glass och efterrätt!

Lycka till!

RABARBERSLUSHIE MED LIME & FLÄDER

Läskande Rabarberslushie med Lime & Fläder, går även utmärkt att äta som Granité eller blanda med mer mynta och rom för en god sommardrink!
Spara receptSkriv ut
INGREDIENSER
Rabarberslushie med Lime & Fläder/Rabarbergranité
2-4 portioner
4 rabarberstjälkar, virka 400 gram.
3 dl + 3 dl vatten
1,25 dl rörsocker
saft från 1 lime
utspädd flädersaft

INSTRUKTIONER
Skär rabarberstjälkarna i tunna skivor och blanda med hälften av vattnet (3 dl) i en stor kastrull. Låt rabarbern småputtra på medelhög värme, under lock, i cirka 5 minuter eller tills den är mjuk.
Passera rabarbern, som nu är en mjuk puré, genom en finmaskig sil. Använd en sked för att pressa ut saft och mjukt fruktkött genom silen. Tillsätt sockret och rör tills allt socker löst, tillsätt resterande mängd vatten (3 dl). Frys sedan in i ett fryståligt kärl som rymmer mint 10 dl. Låt stå i frysen minst 6 timmar eller över natten.

VID SERVERING
GRANITÉ: Låt rabarbern tina i 2-3 minuter. Skrapa sedan med en gaffel så att det rivs upp iskristaller. Skopa upp och lägg i glas. Servera tillsammans med en myntakvist.
SLUSHIES: Följ instruktionerna ovan för Granité. Fördela sedan limesaften över granitén och toppa upp med flädersaft. Garnera med en myntakvist.

Njut!

Månadens gröna maj: rabarberslushie med lime & fläder