Jordgubbstårta är ett måste på sommaren, eller vad säger ni?

För den är inte bara underbart god och en riktig sommartradition, den går även att variera på många olia sätt exempelvis genom att smaksätta bottnar eller grädde, byta ut grädde mot marängsmörkräm eller vaniljkräm eller varför inte baka med örter och olivolja.

För det är precis det jag gjort här, och det gör jag ofta, bakar med olivolja alltså.

Genom att baka med olivolja ger du jordgubbstårtan ett rejält lyft! Olivoljan ger bottnarna en mjuk smaknyans som endast lyfter upp smaksättningen av vanilj och timjan men den ger även tårtan en lång livslängd eftersom man genom att baka med oljor får just det. Oljan ger en saftig botten som även håller sig saftig otroligt länge!

Givetvis har jag bakat med en ekologisk olivolja, den finner du HÄR, som är mild med en svagt pepprig ton vilket gör den perfekt till bakning. Och jag älskar verkligen den här olivoljan. För tillverkningen sker med skonsamma metoder för att bevara naturens resurser, oljan innehåller inga tillsatser och tillverkarna jobbar dessutom med ett förändringsprojekt som innebär att all tillverkningen inom 5 år kommer att vara ekologisk!

Hallelulja, detta bör firas.
Exempelvis med en jordgubbstårta!

Här kommer receptet!

Rustik Jordgubbstårta med Timjan, Olivolja & Marängsmörkräm

12-14 bitar

4 st 15 cm springformar formar

Tårtbottnar:

7 dl vetemjöl

3,75 dl strösocker

1,5 msk bakpulver

1 stor nypa salt

1, 75 dl olivolja

3 dl mjölk

3 stora ägg

1 msk vaniljsocker

1 msk finhackad färsk timjan

Olivolja och mjöl att smörja formarna med

Marängsmörkräm med Jordgubbssmörkräm:

4 stora äggvitor

100 gram strösocker

350 gram osaltat smör, rumstempererat

1 msk vaniljsocker

200-250 gram färska jordgubbar

Garnering:

200 – 300 gram färska Jordgubbar

färsk timjan

Tårtbottnar: Sätt ugnen på 180 grader, smöra och mjöla 4 stycken springformar. Sikta samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker, salt, samt strösocker i en större skål, blanda väl. Addera timjan, olivolja samt mjölk och vispa på låg hastighet samman till en smidig och slät smet, vispa ca 1 minut. Tillsätt äggen och vispa ytterligare 1 minuter på låg hastighet, smeten ska vara tjock och krämig.

Pensla formarna försiktigt med olivolja och mjöla dem, se till att knacka bort allt överflödigt mjöl. Fördela smeten i springformarna och grädda mitt i ugnen i ca 25 minuter. Kontrollera med en sticka att kakan är torr i mitten. Ta ut bottnarna ur ugnen och låt svalna helt på galler.

Marängsmörkräm med Jordgubbar: Blanda äggvitor med strösocker i en rostfri bunke. Placera bunken över varmt vattenbad som sjuder lätt, vispa för hand tills sockret löser sig helt, ca 10 minuter.

Ta bort skålen från vattenbadet och vispa upp marängen ca 5 minuter på medelhastighet. Öka hastigheten till medelhög och vispa ytterligare 5 minuter, tills marängen har fasta glansiga toppar. När nedre delen av skålen känns sval, minska hastigheten till låg och vispa in smöret, lite i taget. Låt varje smörklick vispas in helt innan nästa klick. Mät upp ca 1 dl marängsmörkräm i en liten skål och ställ åt sidan så länge. Skär jordgubbarna i kuber och vänd ner i resterande marängsmörkräm.

Montering: Varva tårtbottnarna med jordgubbsmarängsmörkrämen, avsluta med en botten längst upp, ställ sedan in tårtan i kylskåp i ca 20 minuter. Ta ut tårtan från kylskåpet och använd marängsmörkrämen i den lilla skålen och stryk ett tunt lager marängsmörkräm på ovansidan samt runt om tårtan, låt bottnarna synas igenom. Jämna till kanterna och ställ in i kylskåpet för att tårtan ska stabilisera sig ytterligare ca 10-20 minuter.

Ta ut tårtan från kylskåpet, dela jordgubbarna på mitten och fördela längst upp på tårtan. Dekorera med några kvistar timjan.

Rustik Jordgubbstårta med Timjan, Olivolja & Marängsmörkräm