nyttig vegansk pumpasoppa

Jag älskar soppa. Jag tycker faktiskt att soppa är lite underskattad ibland, fast det är enkelt, nyttigt och ofta smakar ännu godare dagen efter. Dessutom är det ofta billigt att göra och går att laga en stor sats på en gång. När man ändå håller jag på menar jag.

Det är så mysigt att efter en långpromenad bland höstlöv, sol och sådär krispigt frisk höstluft komma hem och äta soppa tillsammans med god smörgås.

Soppan, den har jag gjort vegansk, så den är bra för hälsan – både kropp och knopp, bra för miljö och bra för djuren. Win – win – win -win alltså. Dessutom är den Glutenfri och Laktosfri! Och så smakar den så. himla. gott. Givetvis går att att göra den med vanlig matlagningsgrädde och man vill men det är faktiskt godare med havregrädde. Det är bara sträcka sig lite längre bort på hyllan och plocka ner en annan grädde än den man annars har för vana att slänga ner i kundvagnen eller korgen när man handlar. Inte svårare än så.

Såhjär enkelt gör du en tokigt god pumpasoppa med liten sting. Ringla lite lättuppvispad kokosgrädde som jag får genom att köpa Ekologisk Kokosmjölk med Guarnkärnmjöl från Santa Maria över soppan och toppa med rostade pumpa- och solrosfrön.

Mums och lycka till!

Och psst..Klicka gärna på hjärtat under blogginlägget om ni gillar det (för då vet jag vad ni gillar eller…inte gillar)!

Nyttig Pumpasoppa med Kokoskräm, Rostade Pumpa- & Solroskärnor

ca 1,5-1,75 liter soppa = ca 4 port

  • ca 1 kg pumpa, ex ”butternutpumpa” (när den är uppklyftad och skalet är borta)
  • 1 msk olivolja
  • havssalt
  • 1 liter vatten
  • 2 grönsaksbuljontärningar
  • 3 vitlöksklyftor + 1 tsk oliv eller rapsolja
  • 2,5 dl (1 förpackning) havregräddde
  • ca 2-3 tsk sambal oelek

Kokoskräm:

  • 1 burk Koksmjölk med Guarnkärnmjöl VÄL KYLD (santa maria har ekologisk variant)

Topping:

  • Solroskärnor
  • Pumpakärnor

Soppa:

  1. 225 grader eller 200 grader varmluftsugn ca 15-minuter tills pumpan är mjuk och har lite yta i kanterna. Finhacka under tiden vitlöken och stek mjuk på låg värme i en kastrull. Värm vatten och blanda med buljongtärningarna.
  2. När pumpan är rostat klart i ugnen; MIxa pumpa samt hälften av bujonen i en hushållsmixer, tillsätt lite vatten i tagen toch mixa sedan soppan slät. Häll ner soppan i kastrullen med vitlök och låt det koka upp under omrödning. Blanda ner grädde samt sambal oelek och och låt det få ett uppkok, smaka evntuellt av med mer salt.

Topping:

Rosta solroskränor och pumpakärnor i en torr stekpanna på hög värme, rör hela tiden, det bränner lätt. Låt svalna på en tallrik.

Kokoskräm:

  1. Öppna försiktigt burken med kokosmjölk, Skeda upp den vita gräddiga kokosmjölken i en skål tills du fått bort majoriteten av mjölken och kokosvattnet är kvar (perfekt att använda i smoothies sen) Vispa upp den tills den börjar bli tjock och krämig, klart!
  2. Klicka ut/ringla kokoskrämen i den varma soppan, avsluta med rostade solros- och pumpafrön. Servera genast! (Om det blir kokosgrädde över så passar det utmärkt att äta till efterrätter eller använda i en smoothie)

Lycka till!

Nyttig vegansk pumpasoppa med kokoskräm samt rostade pumpa- & solrosfrön