Torkade lingon, torkade bär över lag för lingon är ju inte det enda man kan torka hemma, är ett perfekt sätt att boosta morgonmüslin eller granolan. Lingon, och det har jag ju tjatat om förut, är banne mig ett underskattat och bortglömt bär. Det hamnar ofta i skymundan och så länge den inte är rårörd med socker så får den kalla handen.

Men jag älskar att slänga ner en matsked lingon i min frukosttallrik, nu när jag äter vegetariskt så består min frukost oftast av kvarg, mandlar och bär eller frukt (fy farao vad bra jag mår btw, till och med kärleken här hemma har “gått över” till kvargfrukosten och känner inte det minsta sug eller hunger efter mat för ens 12-tiden och då äter vi frukost klockan 06.30-07).

Men tillbaka till Lingonen.
Jag tycker att Lingon är grymt god i desserter, för sött på sött på sött är inte enligt mig iaf, en bra och balanserad dessert. Jag vill ha syra mot sötma, skarpt mot mjukt och fluffigt och därför är lingon så otroligt goda till maränger eller exempelvis vit choklad. Om ngn dag ska jag också visa vad man kan göra med torkade lingon kring jul, det blir något sött och gott, så mkt kan jag säga 😉

Enkelt är det, det krävs verkligen minimalt med energi. Man kan torka både färska och frysta lingon, principen är densamma. Ut med dem på en plåt, in i ugnen på ca 60-70 grader, gärna varmluft (jag torkar med varmluft) tills de skrumpnar ihop och ser ut som russin. Den enda skillnaden är att frysta lingon är mer känsliga än färska, de klibbar lättare ihop under torkningsprocessen så lägg inte för mkt lingon på en plåt, 225 gram (ett vanligt paket från affären) är helt tillräckligt.

Här kommer instruktioner!

Torkade Lingon
ger ca 1,5 dl torkade lingon

225 gram frysta lingon (eller färska, då kan man lägga lite mer på plåten om man vill).
Ugnsplåt

Lägg lingonen på ugnsplåt, försök att separera dem så att de inte ligger för nära varandra, de behöver inte tina innan.

Sätt in mitt i ugnen på 60-70 grader, gärna varmluft. Torka tills de skrumpnat ihop och ser ut som russin – det kan ta allt från 3-6 timmar beroende på hur mkt vätska som finns i bären, rör om någon gång när de börjar vätska av sig så fastnar de inte lika mkt i ugnsplåten. Var försiktig med frysta bär då de fastnar lättare och gärna går sönder. OMmde har torkat ihop i kluster, separera dem försiktig så löser sig det mesta, det är inte så noga även om det är bra att vara lite försiktig med bären.

Låt svalna på plåten och förvara sedan tort och svalt. Ät till din grötfrukost, till kvarg som mellanmål/frukost eller i morgonmüslin eller granolan! Eller varför inte använda dem i karamelltillverkninen under jul!

Lycka till!

Torkade Lingon