Ris på ett roligare och smakrikare vis!

Ris går att laga på många olika sätt, här kommer några av våra favoriter som både är goda och nyttiga! Ris kan vara gott när det är tillagat likt instruktionerna, men vi har några tips för att höja det till en ny nivå. Här är det enkelt att experimentera dig fram för att hitta något du gillar. Om du gör det så skulle vi verkligen uppskatta om du kontaktar oss så vi kan sprida tipset vidare! Klicka här för att kontakta oss.

Gröna grönsaker för färg och hälsa

När du kokar upp riset gör du precis enligt instruktionerna, endast med den skillnad att du tillsätter grönsaker när riset börjat koka. Här gäller det att ha lite koll på koktiden för att inte grönsakerna ska bli sönderkokade, eller vara okokta. Här kommer 4 grönsaker vi tycker passar grymt bra till ris.

Sparris – När du tillsätter sparris bör du göra detta ca 4-5 minuter kvar av koktiden då sparrisen förlorar mycket smak om den blir överkokt. Sparris är som godast och har som bäst smak om den fortfarande har ett tuggmotstånd kvar, men har mjuknat lite. Ett mått man kan gå efter är att sparrisen ska vara så grön som möjligt. En rå sparris får en mer klar grön färg när den blir tillagad. Kokar du den för länge blir sparrisen mindre färggrann.

Broccoli – Skär upp i mindre bitar och tillsätt redan när riset börjat koka. Broccoli behöver du inte vara rädd för att koka över. Den faller isär och bidrar med god smak och nyttighet till hela mängden ris. Smaken påverkas inte av att du kokar det länge.

Harry kuverts – En riktigt underskattad grönsak! Här gäller exakt samma sak som med sparrisen förutom att färgen inte påverkas på samma sätt. Harry kuverts förlorar smaken om du kokar dessa för länge. Tillsätt när det är ca 4-5 minuter kvar.

Ärtor – Gröna ärtor är enkelt att tillsätta och lättast är att använda fryspaketet. Tillsätt till riset när det är ca 2 minuter kvar om du använder frysta ärtor. Kokar du dessa för länge förlorar du tuggmotståndet i ärtorna och det gör att rätten blir “trött”. Ärtor är som godast om de fortfarande har ett tuggmotstånd då det blir en liten smakexplosion när du äter dom!

Buljongtärning för mer smak

För att få mer smak till riset kan du även tillsätta en buljongtärning till riset. Vi använder oss av måttet 1/4 av en buljongs tärning per portion. Tillsätt buljongtärningen från början när du häller upp vattnet i kastrullen och se till att du smular sönder buljong tärningen så den blandas väl. Även innan servering behöver du blanda riset väl för att se till att inte buljongtärningen klumpar sig.

Alternativt kan du börja med att steka lök och vitlök finhackat i kastrullen tillsammans med olja. Sedan smula ned buljong tärningen i oljan för att låta steka i ca 2-3 minuter och sedan tillsätta riset och vattnet för att koka upp. På detta sätt blir det väl blandat och du får även god smak från löken och vitlöken.

Smör ger smak!

Smör är en grym smakförstärkare och passar jättebra till ris! När du kokat färdigt riset tillsätter du 1 tsk smör per portion och låter smälta ihop mer riset. Gör inte det om du vill ha ett torrare kornigt ris, utan om du vill ha en krämigare smakrik variant. Vi brukar göra detta om du äter något till som inte är krämigt. T.ex. stekt kyckling. Då är det gott att få till en krämig konsistens i riset som gör rätten roligare!

Smaklig måltid!

Ris på ett roligare och smakrikare vis!