Snön vräker ner över hela, ja mer eller mindre iaf, hela Sverige. Vissa älskar det, andra hatar det och tillhör du den senare sorten är det inte mycket man kan göra. Ja göra åt vädret alltså. Det är helt enkelt lika bra att göra det bästa av situationen och fokusera på det som är bra just nu. Citrusfrukter tillexempel!

Citrusfrukterna är verkligen helt fantastiska just nu och jag försöker få i mig så mycet naturligt C-vitamin som möjligt via mängder med röda apelsiner, röd grape och clementiner. Vill man gotta till det riktigt ordentligt kan man ju även passa på att baka med exempelvis röda apelsiner. Kanske en bakad cheesecake med smak av vit choklad, klyftad röd apelsin och apelsinsirap. Jorå, det går alldeles utmärkt en vanlig vardag mitt i veckan. Och så kan man ju passa på att göra en botten med brynt smör också, när man ändå är igång menar jag…

Och den där sirapen på röd apelsin gick inte av för hackor, så mkt kan man ju säga. Passade även perfekt över lite grekisk yogurt också. Ifall att någon undrar…

Röd Apelsincheesecake med Vit choklad & Brynt Smör
ca 8 port

Rektangulär pajform med löstagbar botten, ca 35×11 cm

Pajskal med brynt smör:
130 gram smör
2,5 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
0,75-1 dl strösocker

Fyllning:
50 gram vit choklad
400 gram Philadelphia Cream Cheese (naturell)
2 msk vaniljsocker
0,75 dl strösocker
1 litet ägg

Röd Apelsinsirap:
nypressad saft av ca 600 gram röda apelsiner (ger ca 2 dl apelsinsaft)
3/4 dl strösocker

2-3 röda apelsiner

Pajskal: Bryn smöret genom att smälta det på hög medelvärme i en tjockbottnad kastrull. Låt smöret fräsa och bubbla under lätt omrörning (gärna med en träslev, ej plastslev!) tills det tystnar. Fortsätta röra i botten av kastrullen tills smöret får en gyllenbrun ton och doftar nötigt. Drag då kastrullen från plattan och häll upp i ett annat kärl (står det kvar i kastrullen fortsätter det att brynas och kan bli bränt). Låt sedan smöret svalna så att det går att röra utan att bränna sig, ca 10-20 minuter. Blanda under tiden mjöl, bakpulver och strösocker i en stor bunke. När smöret svalnat av något, rör ner mjölblandningen, rör kraftigt tills det blandat sig väl. Tryck ut smeten i pajformen, använd baksidan av en sked eller fingrarna. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen på 180 grader i ca 10 minuter. Låt svalna på galler.

Fyllning: Smält den vita chokladen över vattenbad eller i micro, låt svalna. Vispa Philadelphiaosten len och fluffig med flatblandaren i en hushållsmaskin. Tillsätt vaniljsocker, strösocker och den vita chokladen och rör smeten slät. Tillsätt slutligen ägget och vispa med flatblandaren tills ägget är noga fördelat. Häll ner i det förgräddade pajskalet, jämna till ytan och grädda mitt i ugnen ca 30 minuter*. Ta ut från ugnen och låt svalna till rumstemperatur på galler, sätt sedan in i kylskåp och kyl i minst 4 timmar eller över natten.

*OBS! Fyllningen kommer svälla upp under gräddningen men sedan sjunka ihop igen när den svalnar.

Röd Apelsinsirap: Pressa saften ur apelsinerna och blanda med strösocker i en tjockbottnad kastrull. Låt koka upp och koka i ca 15-20 minuter, tills sockerlagen reducerats något och känns simmig. Skumma vid behov. Häll upp sirapen i skål eller liten kanna och låt svalna i rumstemperatur, ställ sedan in i kylskåp fram till servering.

DU KAN FÖRBEREDA SÅHÄR LÅNGT!

Servering: Filéa apelsinerna genom att skära bort skalet med en vass kniv, försök även få bort allt det vita (det är bittert). Skär ut varje klyfta genom att skära bort dem mellan hinnorna. Fortsätt runt hela apelsinen. Toppa cheesecaken med några matskedar sirap och röda apelsinkluyftor. Servera cheesecaken med resterande sirap vid sidan om för den som önskar mer.

Röd Apelsincheesecake med Vit choklad & Brynt Smör