Jag älskar enkla kakor. De där som bjuder in till en enkel fika nere vid bryggan eller ute på en filt i solen. De där kakorna som går fort att baka och som i sin enkelhet bjuder in till både en, två och tre bitar mjuk, saftig kaka.

Den här limekakan är denna kakas yngre syskon, eller tvåäggstvilling kanske man skulle kunna säga till och med. Den bakas i brödform istället för sockerkaksform och smaksätts med lime och kokosmjölk istället för flädersaft.

Den här kakan är mycket mer än den ser ut att vara. Den ser enkel och ordinär ut, men när man lyfter upp den ur formen (genom att ta tag i bakplåtspapprets kante roch lyfta rakt upp) så är den sådär kladdigt karamelliserad i kanterna. Under bakningens gång har smöret och sockret och gud vet vad liksom gottat till sig och blivit sådär härligt kladdig i kanten på kakans undersida. Och de där små detaljerna som gör att gästerna under tystnad mumsar i sig bit på bit tills kakan är slut.

Ja och okej, det kan var det som gör att även jag och kärleken smyger iväg gång på gång på gång och skär ytterligare en liiiiten bit till av kakan för att plötsligt inse att det bara är kaksmulor kvar på fatet…

Saftig Limekaka med Kokosfrosting & Rostade Kokosflagor
12 bitar

Brödform ca 10 x 25 cm

Kaka:

2,75 dl mjöl

1/2 tsk bakpulver

1/4 tsk bikarbonat

1 nypa salt

1,75 dl strösocker

50 gram rumstempererat smör

Limezest från 1 lime

Saft från 1 lime, ca 2 msk juice

2 tsk vaniljsocker

2 ägg

1,5 dl vaniljyoghurt

Smör samt bakplåtspapper till formen

Kokosfrosting:

30 gram rumstempererat smör

1 tsk vaniljsocker

200 gram Philadelphia cream cheese

4 msk kokosmjölk

1-2 dl Florsocker (smaka av, börja med 1 dl och tillsätt mer sötma om du tycker att det behövs)

150 gram rostade koksflagor

Kaka:Sätt ugnen på 175 grader samt täck springformens botten med bakplåtspapper och smöra sedan insidan av formen. Rör samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker, bikarbonat & salt i en skål. Rör samman socker, smör, limezest & limesaft med en flatblandare ca 4-5 minuter på medelhastighet. Addera äggen ett i taget och rör smeten jämn och slät i mellan.

Tillsätt mjölblandningen alternerat med vaniljyoghurt och vänd den slät. Häll smeten i formen och baka mitt i ugnen i ca 35-40 minuter, kontrollera med sticka att kakan är klar. Låt svalna i formen på galler övertäckt med bakduk. OBS! Kakan kommer sjunka ihop lite lätt i mitten. Till skillnad från andra “vanliga” sockerkakor betyder inte det att den inte är färdig.

Frosting: Mixa smör, vanilj, cream cheese och kokosmjölk tills frostingen är len och mjuk. Tillsätt florsocker och vispa några sekunder till. Fördela frostingen över kakan och dekorera med rostade kokosflagor.

Saftig limekaka med kokosfrosting & rostade kokosflagor