full screen header

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

MADE BY MARY

Romantisk Tårta med Marängsmörkräm, Lemoncurd & Körsbärsblommor

Published: 2014-04-25 at 14:22:00
 
 
Det vackraste på våren är körsbärsträdens blommor för när de blommar sker något magiskt.
Alla stressade människor stannar upp, tittar upp mot himlen där de ljusrosa sköra blommorna möter den klarblå vårhimlen. Män och kvinnor i kostym och portfölj, turister, föräldrarlediga mammor och pappor med barnvagn, dagisklasser, studenter, kompisgäng, kärlekspar och pensionärer stannar alla upp. Många tar upp kameror och fotograferar och alla flöden på Facebook & Instagram fylls av de ljusrosa blommornas romantiska fluffighet. 
 
Jag älskar körsbärsblommor, sådär så att det ska förevigas på min kropp. Deras betydelse i den japanska kulturen är så synonymt med mitt liv och bakgrund och jag tror att många kanske känner det instinktivt, utan att egentligen veta. 
 
Jag har verkligen fastnat i det här med nakna tårtor och den här gången är ingen skillnad. Marängsmörkräm, Lemoncurd, vaniljbottnar och körsbärsblommor är allt som krävs för att göra mig lycklig. Fräscht, utan krusiduller men ändå en fröjd för både öga, gom och själ...
 
Skulle jag addera något är det färska jordgubbar eller färska hallon som, när körsbärsblommorna försvinner eller minskar i antal, får samsas ovanpå tårtan. 
 
Romantisk Tårta med Marängsmörkräm, Lemoncurd & Körsbärsblommor
6 port
 
4 springformar, 10-12 cm i diameter
 
Tårtbottnar:
4,5 dl vetemjöl
2,5 dl strösocker
1 msk bakpulver
nypa salt
110 gram smör, rumstempererat
2,25 dl mjölk
2 tsk vanilj 
2 små ägg
 
Smör och mjöl till formarna. 
 
Marängsmörkräm med lemoncurd:
2 stora äggvitor
70 gram strösocker
170 gram osaltat smör
1/2 msk vaniljsocker
1,5 dl lemoncurd 
 
 
Tårtbottnar: Sätt ugnen på 180 grader och smör samt mjöla springformarna. Sikta ner alla torra ingredienser i en stor skål, addera smör, mjölk och vanilj. Blanda för hand till en smidig smet. Tillsätt äggen och vispa ytterligare 2 minuter. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i 15 minuter. Låt svalna på galler under en baduk/kökshandduk. 
 
Blanda äggvitor och strösocker i en rostfri bunke (eg bunken till Kitchen Aid) och sätt över sjudande vattenbad. Rör kontinuerligt för hand med en visp så att äggvitorna inte börjar koagulera. Värm, och rör, tills dess att alla sockerkristaller försvunnit, ca 10 minuter. Känn mellan fingertopparna att sockret löst sig helt.
 
Marängsmörkräm:Ta bort skålen från vattenbadet och  vispa upp marängen i ca 5 minuter på medelhastighet.  Öka hastigheten till medelhög och vispa tills du har fasta glansiga toppar, ytterligare ca 5-6 minuter. När nedre delen av skålen är neutral/sval, minska hastigheten till medellåg och vispa in smöret, lite i taget. Låt smöret vispas in helt innan du adderar mer smör. I de sista visptagen, addera vaniljsockret till marängsmörkrämen. 
 
Byt till flatblandaren och klicka ner några skedar lemoncurd, blanda sedan på låg hastighet tills krämen är slat och mjuk, ca 2 minuter. 
 
Montering: Fördela marängsmörkrämen mellan tårtbottarn (spara ca 1 dl marängsmörkräm till finjusering efter att tårtan vilat i kylskåpet) och ställ sedan in i kylskåp i ca 20-30 minuter, stick ner 4 sugrör eller grillpinnar för att stabilisera tårtan om du känner att det behövs. Ta ut tårtan och jämna till kanterna, dekorera med körsbärsblommor och servera genast. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Emschen

Dina foto och dina skapelser är magiska!
Så vackert, så skört, så fantastiskt.

Trevlig helg!
Kram

2014-04-25 at 16:27:50 // http://emschen.se
Linda på Markbladet

Åh - Himmel vad gott! Det här receptet måste jag testa. Jag är en sucker för Lemon Curd ;-)

2014-04-25 at 16:57:05 // http://markbladet.se/bloggar/lindas-blogg/
Petra

Copying Lomelino??

Svar: Förlåt, men det där tycker jag är så otroligt onödig kommentar som bara har ett negativt syfte. För det första innebär ordet per definition att den ska vara en kopia, vilket det inte är. Lindas tårta som jag vet exakt vilken du syftar på, är rosa, är täckt med smörkräm, är lägre, har chokladbottnar och macarons ovanpå. Så våra tårtor är faktiskt helt olika. Det tårtorna har gemensamt är körsbärsblommorna. Jag vet vem Linda är, Linda vet vem jag är och jag är tämligen säker på att Linda tycker lika bra om mig som jag om henne. Innan Linda och efter mig har det varit, och kommer det att vara många som gör tårtor med körsbärsblommor. För att en person gör en sak, ska då inte andra få göra något liknande? För att jag gör en trifle eller cheesecake i glasburk med jordgubbar, ska då ingen annan kunna göra det utan att känna att denne kopierat mig? Näe, sånt där är faktiskt inget annat än larv och onödigheter. Ta en kopp kaffe, gå ut i solen, le mot dina medmänniskor och försök hitta något positivt att säga istället.
Mary

2014-04-26 at 04:42:10
Cajsa

Ser jätte gott ut!
Jag har ett önskemål, om du har möjlighet, att ta fram enkla recept på mat och tårtor som går att frysa till studenten? :)

2014-04-27 at 20:56:26
Jenny

Vilken fin tårta! Men jag har en fråga, hur gör du när du dekorerar med levande blommor, riskerar det inte att komma djur osv i tårtan?:)

Svar: Hej Jenny! Jag brukar skölja av dem och sen låta dem ligga och torka på ex lite tidningspapper, de flesta kryp försvinner då genom att de helt enkelt spatserar iväg. Sen tar jag alltid en titta på blommorna innan jag lägger dem på tårtan och det har gått bra hittils. Och är det ngn litet kryp behöver man inte hetsa bort sig så mkt, det är bara plocka bort ;) Lycka till!
Mary

2014-06-11 at 10:47:46

Lämna en kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-post: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: