Kommer du ihåg när du smakade din allra första kladdkaka? Hur du kanske redan i första tuggan föll handlöst för denna mjuka, söta och kladdiga kaka som liksom fastnade i gommen. Hur den klibbade sig fast men sedan sakta smälte i munnen. Kanske minns du även hur perfekt den kladdiga chokladkakan, den här ljuvlighet som kallades kladdkaka, smakade tillsammans med ett stort glas mjölk?

På den tiden var det inte så knussligt, kladdkaka var precis som det låter, en kladdig kaka som fick se ut lite hur den ville. Och får jag frågan om vad som är lättast att baka skulle jag nog svara just kladdkaka. För det får blir lite som det vill sig med den. Regler finns egentligen inga bara du själv är nöjd med kakans smak och kladdighet.

Några år senare har jag bakat kalddkaka säkerligen hundratals gånger i olika versioner, jämfört kladdighet och segheten i kanten, provat olika kakaosorter och ätit den både varm, ljummen och kall.

Men om man tar en av sina absoluta favoritkakor, kladdkakan, putsar upp den till en lite mer snoffsig chokladfudgekaka och blandar den med en riktig favorit, vad får man då? En ljuvlighet bortom alla gränser. Ja, det skulle väl ungefär sammanfatta läget.

Är det rent av livsfarligt?
Ja, man skulle kunna säga det utan att överdriva.

För det här, mina vänner, är inget för den svage. Ja, det vill säga om det inte gör ngt att du äter upp hela kakan själv. Då, ja då är det bara att fortsätta att läsa receptet. Men om du som jag har svårt att bara ta en bit om det är sådär chokladdigt gott att du inte vet vilket ben du ska stå på, då är det här inget för dig. Älskar du lakrits och choklad?! Jag varnar dig, backa tillbaka två steg och gå härifrån.

Om du ändå bestämmer dig för att högaktningsfullt skita i mina råd rekommenderar jag dig att åtminstone bjuda hem ett gäng vänner på fika. Ja, för jag tänker inte hållas ansvarig när du inte kommer i favoritjeansen för att du satt i dig hela kakan själv!

Recept på Lakritsfudgekaka

12 port

Botten:
150 gram smör
2 ägg
2,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 msk kallt starkt kaffe
1,5 dl vetemjöl
0,5 dl kakao
0,5 tsk bakpulver
1 msk lakritsgranulat ex DENNA från Elisabeth Johnsson el DENNA fr LAKRIDS by Johan Bülow

Fudgeöverdrag:
1.5 dl vispgrädde
1,5 dl strösocker
3 msk sirap
100 gram mörk choklad
80 gram smör
1 msk lakritsgranulat ex DENNA från Elisabeth Johnsson el DENNA fr LAKRIDS by Johan Bülow

Kakao till dekoration

HOW TO?

1. Täck springformens botten med bakplåtspapper och smöra formen noga, sätt ugnen på 175 grader. Blanda mjöl, bakpulver och kakao och lakritsgranulat i en skål.

2. Smält smöret och låt svalna. Gör under tiden kallt kaffe, du behöver 1 msk till kakan.

3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker snabbt, ca 5 sekunder.

4. Rör ner det kallnade kaffet och sikta därefter ner mjöl- och kakaoblandningen i äggsmeten. Rör till en slät smet och addera därefter det avsvalnade smöret.

5. Häll ner smeten i formen och gädda kakan i mitten av ugnen i ca 18-20 minuter, kakan ska vara lös och “dallrig” i mitten. Låt kakan svalna på galler, ställ sedan in i kylskåp.

6. Blanda socker, sirap, grädde och mörk choklad i en liten kastrull, chokladen ska vara delad i mindre bitar. Värm på medelhög värme tills det börjar koka, rör hela tiden. Låt blandningen koka i ca 5 minuter, rör lite då och då för att undvika att det bränner fast i kastrullen. Rör ner lakritsgranulatet när det är 1 minut kvar av kokningstiden.

7. Dra kastrullen från plattan och blanda ner det rumstempererade smöret och häll sedan fudgeblandningen över kakan, tag inte bort kakan från den löstagbara formen! Låt svalna i rumstemperatur och ställ därefter in kakan i kylskåpet över natten.

Innan servering: Pudra eventuellt kakao över kakan

OBS! Den här kakan är bäst dagen efter, vilket gör den till den perfekta desserten när du väntar gäster eftersom den går att förbereda.

Livsfarlig Lakritsfudgekaka