Jag älskar kola, speciellt smörkola eller gräddkola som görs med smör, vispgrädde, sirap och socker. Det är till och med så pass att jag måste hejda mig och ge bort det mesta för att inte föräta mig. Näst efter marängefterrätter, eller kanske på delad förstaplats, kommer smörkola som allra helst smaksatt med lakrits. Och julen är så klart inget undantag vilket är anledning till att jag spenderade halva helgen kokandes kola av olika slag..tur nog hade jag kärleken som första kolatestare. Tillslut fick det bli saltad gräddkola, lakritskola med havssalt, saffranskola och kardemummakola.

Saltad Gräddkola/Sea Salt Butter Caramel

Jag gör den ofta riktigt hög, den ser lyxigare ut och får en finare finish då, och den bästa formen att göra kola i tycker jag är Leilas ”brownieplåt” som man kan hitta HÄR. Kanterna blir fina och raka och kolan lagom hög och mjuk vilket även gör att den är lättare att skära i. Har man inte möjlighet eller råd att skaffa sig en brownieform går det utmärkt med en ugnsfast form för lasagne med ungefär samma mått, eller att halvera mängden kola och göra i en traditionell avlång bakform för bröd som exempelvis DENNA.

Det fina med smörkola är att det går att variera i oändlighet. Rör ner kakao, smaksätt med pepparkakskrydda, kardemumma , saffran eller kanel, riv ner citron-, apelsin- eller limezest, smaksätt med lakritspulver, vaniljpulver eller bryt av med havssalt. Tillsätt några droppar av valfri smakessens eller strö hackade nötter eller flagad mandel på toppen.

  • Saffranskola/Saffron Butter Cream Caramel
  • Kardemummakola/Cardamom Butter Cream Caramel
  • Lakritskola med havssalt/Liquorice Sea Salt Butter Cream Caramel

Ska man ge bort är det fint att slå in i smörpapper och lägga i en gammal plåtlåda eller cellofanpapper. Det är något visst med det där prassliga smörgåspappret och den mjuka gräddiga kolan som fyller hela munnen med lycka och smaken av karamelliserat socker och smör.

Traditionell Gräddkola med Havssalt:
200 gram smör
6 dl strösocker
4 dl vispgrädde
2 dl glukossirap (finns att köpa på livsmedelsbutiken, brukar stå vid bakhyllan)
2 stora nypor havssalt

Havssalt (gärna utan klumpförebyggande medel) att strö över kolan

Seg Kardemummakola:
200 gram smör
6 dl strösocker
4 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
1,5 msk kardemummakärnor (som sedan mortlas grovt)

Lakritskola med havssalt:
200 gram smör
6 dl strösocker
4 dl vispgrädde
2 dl mörk sirap
1 rågad matsked lakritspulver/lakritsgranulat
1 stor nypa havssalt

Havssalt (gärna utan klumpförebyggande medel) att strö över kolan

Saffranskola:
200 gram smör
6 dl strösocker
4 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
1 msk saffransinläggning e l l e r 1 gram torkad saffran

Blanda alla ingredienser (utom havssalt att strö över) i en tjockbottnad kastrull. Koka på medelhög temperatur och koka tills kolan är 122 grade Celsius. Täck under tiden en formpå 25 x 25 cm med bakplåtspapper (alt gör en halv sats kola och täck en brödform med bakplåtspapper), olja insidan av bakplåtspappret lätt. När kolan når 122 grader Celcius, häll den genast i formen och låt stå och svalna helt i rumstemperatur.

För saltad kola. Strö havssalt över kolan efter några minuter, när den stelnat lätt på ytan men fortfarande är varm. Då fastnar saltflingorna perfekt utan att smälta.

När kolan svalnat helt, låt den gärna stå över natten, skär i önskad storlek och slå in i smörgås- eller bakplåtspapper. Kolan håller sig bra i rumstemperatur men går även att förvara i kylskåpet. Glöm inte att ta fram kolan ca 30 minuter innan du serverar den så att den blir mjuk och seg.

Det Stora Inlägget om Smörkola