Idag tänkte jag berätta om hur jag stylade mitt “En Grön Jul”-bord för Hälsans Kök.

En Grön Jul handlar som sagt inte bara om vegetariskt utan också om hållbarhet och miljö. Vi konsumerar otroligt mycket kring jul, det är nytt julpynt, julklappar och julmat och frågan är; hur mycket av allt det vi köper behöver vi egentligen? Hur mycket av det vi köper gör oss lyckliga mer än för stunden?

Att skapa och dekorera ett julbord ska inte behöva handla om att köpa nytt och att konsumera mera, det är inte det julen borde handla om i alla fall. Därför vill jag försöka inspirera och utmana er att utgå från vad ni redan har hemma istället för att köpa nytt. Olika människor har olika saker och jag kanske har tillgång till något annat än vad ni har hemma, man måste utgå från sig själv. Jag har rensat i mina skåp och mitt skafferi, letat runt i släktingars och vänners trädgårdar och i skogen bakom där vi bor och utifrån det skapat mitt Gröna Julbord.

Min morfar har skog, mina svärföräldrar bor på landet och bara ett stenkast bort från deras hus jobbar de med att såga upp ved till försäljning. Och det är också det som är kärnan i min styling då det är det jag har tillgång till. Eftersom alla inte har tillgång till skog och därför inte kan få granris från nedhuggna träd eller virke från granngården kanske ni får utgå från något annat ni har hemma. Ofta har man mer än man tror, så försök tänka utanför den bekanta gamla boxen 🙂

Hur var det för er när ni växte upp? Ja, nu finns det väl besökare från ganska olika generationer här på bloggen, men ändå…jag är nyfiken! För när jag växte upp på 80- & 90-talet så hade vi samma julpynt år ut och år in. Visst krossade vi någon kjulgranskula varje år och kanske köpte mamma och pappa en ny julgranskula men i övrigt var det mest julmaten och några julklappar som köptes in.

Och visst är det kul att köpa nytt, men det som också är kul, är när man år efter år har samma julgranskulor och julstjärnor eftrsom de efter några år bär med sig otroligt mycket minnen. Jag minns ännu hur det doftade när vi tillsammans bar ner kartongen med julgranskulor från vinden, hur vi varsamt packade upp varje julprydnad. Den vita glas-/keramikkyrkan man med ett värmeljus lös upp innifrån och hur det varma ljuset från julkyrkan spred julstämning i hela rummet. Jag minns fortfarande hur våra julstjärnor i röd sammet såg ut, hur de gamla julgranskulorna i glas varsamt packades in i samma gamla skrynkliga silkespapper, hur vi tillsammans pyntade julgranen och hur den äldsta julgranskulan alltid fick hedersplats i granen.

Såhär stylade och tänkte jag när jag skapade mitt Gröna Julbord:

MATBORDET:
Jag har skapat ett matbord med endast gamla plankor/återbrukat virke som jag fått, det har inte kostat en krona. Instruktioner på bloggen lite längre fram.

DEKORATION – BORD & STOLAR:

Istället för ljusstakar till adventsljus har jag använt mig av gamla krukor jag har hemma, fyllt dem med stabiliserande ris/chokladnibs/kakaobönor ca 3/4 del up (jag har använt ris som jag brukar fylla pajformar med som jag inte äter upp utan använder om och om igen, detsamma med kakaobönorna, de är sådana jag haft framme för dekoration och som inte längre är ätbara) och sedan toppat & dekorerat med julkryddor jag hade hemma i skafferiet. Jag använde bland annat hela kardemummakapslar, stjärnanis och kanelstänger. Dessa finns att köpa i lösvikt på GRANIT om man inte har sådant i sitt skafferi.

Underläggen under tallriken har jag fått via “tjänster och gentjänster” genom att fråga svärfars grannar som jobbar med ved. De har istället för att som vanligt skära upp ved, skurit smala plattor av björkstammar. Förutom underlägg är de perfekta som tårtfat eller skärbrädor.

Kottar, grankvistar från skogen att lägga på bordet som dekoration.

På stolarna har jag knutit ihop grankvistar med brunt tjockare snöre och hängt på stolsryggen. Obs! Akta så att kvistarna inte sticker upp och sticker gästerna i ryggen.

PORSLIN/GLAS/SERVETTER

Jag har utgått från enkla vita tallrikar som de flesta av oss har hemma i skåpet. Det fina med vita enkla tallrikar är att de passar till allt, midsommar, jul, nyårsfirande, påsk..you name it!

Besticken har jag httat på loppis och glasen är från mamma och pappa, gamla från 90-talet som köptes in då.

Servetterna är blekt grön/gråa i tvättat linne som jag knutit en bit snöre runt.

Hoppas jag kanske kunnat inspirera er att utgå från vad just nu har hemma. Det enda som krävs är tid och engagemang. Kanske kan du limma ihop ett fat med en kopp till ett nytt juligt kakfat, kanske har har mormor några gamla ljusstakar i förrådet som du kan piffa till, kanske har du en gammal duk med fläckar som du kan sy fina linneservetter av eller så kanske du bara dukar hela bordet med massor av kottar som du finner i din egen trädgård.

Om du blir inspirerad och gör ngt kul, berätta det gärna för mig 🙂

Lycka till!

Att styla ett grönt julbord