Cheesecake med vanilj, dulce de leche och pepparkakskross, som “cheesecake-pops” dvs cheesecake på pinne. Jag vet ärligt talat inte vart jag ska börja, så gott är det. Lekfullt och sticker ut hakan lite bland alla andra traditionella julefterrätter när den serveras på pinne men går även att servera som “vanlig cheesecake” om man hellre föredrar det.

Det är kanske lätt att tänka att “cheesecake såhär innan jul”? Och mitt svar på det är att “ja för sjutton, cheesecake med pepparkaka och kolasås tar jag gärna alla dagar i veckan!” Efter en redig julmiddag är det faktiskt alldeles perfekt med något lite mer svalkande, söta toner av vanilj och kola och med krispighet från krossade pepparkakor.

Det är många som tycker att det är jobbigt den här mörka årstiden, men jag ser också något vackert i den. Det har varit mulet hela veckan och det skapas mörka långa skuggor i vårt kök. Jag tänder ljus, fotar i vad som endast kan beskrivas som halvmörker, äter pepparkakor, sätter på ytterligare en omgång med kaffe och halkar runt i raggsocker som är minst 2 storlekar för stora..men det är mormor som stickat dem så då spelar det ingen roll.

Jag äter cheesecake på pinne, doppar den i rumstempererad dulce de leche för att avsluta med att rulla den i pepparkakskross. Sen ställer jag den på fat tills den börjar rinna och gotta till sig. Ni vet när kolan börjar rinna ut lite lätt eftersom den smälter fortare än cheesecakesmeten, det är då den är som bäst! Och så slukar jag den på några få minuter under total tystnad i vårt mörka kök…

Jag har använt Annas Pepparkakors “limited edition Lingon” eftersom jag gillar att den har en syrlighet som den vanliga pepparkakan inte har på samma sätt. Dock har jag testat med vanlig pepparkaka också och det var inte det minsta äckligt om man säger så 😉 Så hittar du inte Annas Lingon så ta bara den vanliga sorten istället.

Cheesecake på pinne med Dulce de Leche & Pepparkakskross
8 portions “cheesecake på pinne” eller 1 tårta för 8 personer

För Cheesecake på pinne behövs:

300 gram Philadelphia Cream Cheese
1,75 dl strösocker
1,75 dl creme fraiche
2,25 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång

1 burk/ca 400 gram dulce de leche*
1/2 förpackning (150-160 gram) Annas Pepparkakor Lingon Limited edition eller “vanliga” pepparkakor

8 st glasspinnar
8 st 25 cl plastmuggar, finns i Livsmedelsbutiken eller Clas Ohlsson

Instruktioner:
Rör samman cream cheese och strösocker med en flatblandare på låg hatighet alternativt rör samman för hand tills osten är mjuk och krämig. Vispa inte med elvisp. Skär 1/2 vaniljstång på längden och skrapa ur innanmätet. Rör ner innanmätet, vispgrädde och creme fraiche och fortsätta röra på medelhög hastighet tills smeten är len och fluffig, ca 2-3 minuter.

Fördela ca hälften av smeten i plastmuggar, låt stå i frysen i 2 timmar, låt kvarvarande cheesecakesmet stå övertäckt med plastfilm i kylskåp. Ta ut plastmuggarna, öppna dulce de lechen och klicka ut en matsked i varje plastglas. Toppa med resterande cheesecakesmet, stick ner en glasspinne i varje portionsform – den ska gå ända ner genom den halvfrysta smeten också. Ställ tillbaka i frysen i minst 4 timmar eller över natten.

Krossa 1/2 förpackning pepparkakor Lingon grovt med en mortel eller för hand. Ta ut cheesecakepopsen, spola hett vatten på nedre halvan av formen i några sekunder och prova att försiktigt lossa på plastformen/glaset. Om den fortfarande sitter benhårt fast, spola lite mer varmt vatten på formen och prova igen, lossa genom att ta tag långt nere på glasspinnen och rucka fram och tillbaka. Doppa cheesecakepopsen i resterande, rumstempererad, dulce de leche och rulla/doppa därefter i pepparkakskrossen. Servera popsen med kvarvarande dulce de leche och pepparkakskross.

Njut!

För Cheesecake i springform behövs

Botten:
1/2 förpackning (150 -160 gram) Annas Pepparkakor Lingon Limited edition eller 1/2 förpackning “vanliga” pepparkakor
80 gram smält, avsvalnat smör
Smör till formen

Fyllning:
300 gram Philadelphia Cream Cheese
1,75 dl strösocker
1,75 dl creme fraiche
2,25 dl vispgrädde
1/2 vaniljstång

1 burk/ca 400 gram dulce de leche eller karamelliserad mjölk som det också kallas*
Resterande pepparkakorna, dvs 1/2 förackning (ca 150-160 gram) Annas Pepparkakor Lingon

1 spingform ca 15-18 cm i diameter
gärna hård “plastfilm” så kallat “OH/Over head-papper”

Krossa pepparkakorna till botten genom att lägga dem i en plastpåse, knyt igen påsen, och kavla sedan sönder kexen genom att kavla ovanpå påsen med pepparkakor. Öppna sedan påsen med de finkrossade pepparkakorna och blanda med det avsvalnade smöret. Smör pajformens botten med smör och tryck fast Oh-pappret mot springformens insida. OH-Plasten ger en finare finish på cheesecaken.Tryck slutligen ut pepparkaksblandningen på botten av springformen, använd baksidan av en matsked. Ställ in formen i kylkåpet.

Rör samman cream cheese och strösocker med en flatblandare på låg hatighet alternativt rör samman för hand tills osten är mjuk och krämig. Vispa inte med elvisp. Skär 1/2 vaniljstång på längden och skrapa ur innanmätet. Rör ner innanmätet, vispgrädde och creme fraiche och fortsätta röra på medelhög hastighet tills smeten är len och fluffig, ca 2-3 minuter. Häll smeten i springformen och ställ i frysen över natten.

Servering: Ta ut springformen från frysen och lossa cheesecaken från formen, använd en tunn kniv för att lossa kakan från botten. Fördela drygt 2/3 av dulce de lechen över kakan, låte det rinna över kanten. Krossa andra halvan av pepparkaksförpackningen med en mortel eller med händerna och låt kakan mjuka något. Lägg sedan en stor hög pepparkakskross ovanpå cheesecaken precis innan servering. Servera med resterande dulce de leche och pepparkakskross. Njut!

*(Dulce de Leche kallas även karamelliserad mjölk och finns i livsmedelsbutiker. Det går även att koka egen dulce de leche genom att koka kondenserad mjölk. Lägg ner hela burken kondenserad mjölk i en stor kastrull med vatten och koka i ca 3 timmar, se till att burken hela tiden är täckt med vatten. Låt burken svalna och förvara i kylskåp).

Cheesecake på pinne med Dulce de Leche & Pepparkakskross