Jag har alltid, ja iaf i mitt vuxna liv, tyckt att bra kosthållning handlar om balans, bra råvaror, hälsosamma val i vardagen samtidigt som man unnar sig då och då när lusten faller på. Något som är gott men nyttigt när suget fallet på och man inte vill vara för onyttig är Grönkålschips. Jag gör dem gärna med torkad rosmarin och rejält med flingsalt som jag mortlar tillsammans och sedan blandar med olja och grönkål. Det tar ungefär 5 minuter att tillreda och efter 10 minuter i ugnen är chipsen klara. Grönkålschips är en bra balans i vardagen tycker jag, lite vardagsgott när man är sugen helt enkelt.

I övre tonåren var jag inte så fruktansvärt bra på de där med balans men började i 20-årsåldern att jobba på gym och levde efter devisen att fokusera på bra vardagsmat, äta det kroppen mår bra även och är sugen på och inte vara rädd för att unna mig något gott då och då. Jag mådde bra, åt det jag ville och tränade regelbundet.

Några år senare startade jag bloggen och det var inte så mkt mer med det. Bloggen, som från början var tänkt att bli en matblogg, gled iväg i sidled och blev en bakblogg, och så långt var väl allt väl.
Och nu tänker jag vara helt ärlig och även lite privat, något jag inte är så fruktansvärt mkt i bloggen.

Det finns säkerligen de som mår prima trots att de mumsar bakverk varje dag men jag har i ärlighetens namn bara mått sämre och sämre. Det är inget som kommit över natten, utan något som smygit sig på, små små myrsteg i taget, så pass sakta att jag knappt märkt av det själv. Sakta men säkert så har jag fått mer och mer oregelbundna matvanor, måltiderna har utan att jag märkt det själv, ersatts med småätande under dagens provbakningar, jag har blivit tröttare och tröttare och tillslut så var jag är trött att jag knappt visste vad som var upp eller ner. Jag kände mig grå i hyn, magen var svullen och jag fick plötsligt magbesvär deluxe och kunde knappt ta mig hemifrån.

För även om jag inte äter allt jag bakar, jag menar vem kan äta sådana mängder ens om de vill, så blev det ändå en hel del sötsaker. Dessutom gick jag upp i vikt och hade helt plötsligt passerat det jag ur ett hälsoperspektiv mår bra av. Och då snackar jag inte om utseendet utan om vad kroppen mår bra av.

Jag försökte att äta mindre vissa dagar, och så att säga låta mitt system vila, och ett tag hjälpte det verkligen. Men sen var jag tillbaka till mitt vanliga trötta jag och det var då jag kände att jag inte bara vill blogga om det söta och sockriga utan även om annan mat, sån mat jag mår bra av, som inspirerar till ett balanserat liv, en bra vardag och en stark hälsa! Och egentligen sådan mat som vårt liv bestod av förut och nu igen genomsyrar livet bakom bloggen.

Det innebär inte att det är slut med bakning, inte på långa vägar, men att bloggen även kommer fyllas av annat, något som de som följer mig kanske redan lagt märke till. Jag kommer helt enkelt dela med mig av recept jag äter i vardagen, i mitt liv. Det kommer vara en hel del vegetarisk och glutenfritt eftersom jag tidigare åt så och också mådde bättre då.

Jag var faktiskt vegan i början av 2000-talet, blev lakto-ovo vegetarian efter något år, gick sedan över till att äta fisk och skaldjur och hamnade slutligen i det jag själv benämnt som “selektiv köttätare”. Men efter allt hälsostrul så inser jag att jag faktiskt mådde bättre som vegetarian och idag känner jag också köttkonsumtion inte är förenligt med andra värderingar kring djurhållning, etik, hälsa och miljöansvar. Därför har jag helt sonika valt att gå tillbaka till den lakto-ovo-vegetariska livsstil jag hade tidigare. Gör om, gör rätt helt enkelt!

Givetvis hoppas jag ju att ni, istället för att tycka att “det var ju tråkigt”, ska finna ännu mer inspiration här. Inte bara de söta bakverken, utan också till vardagsmaten. Dessutom gör det mig mer inspirerad att publicera fler och bättre recept ännu oftare!

Grönkålschips med Rosmarin & Havssalt

2 små portioner

1 rejält bunt Färsk Grönkål **

någon matsked olivolja

0,5 tsk havssalt

0,5 – 1 tsk torkad rosmarin

Sätt ugnen på 200 grader samt skär bort stammen på grönkålen. Riv eller skär sedan grönkålen i mindre bitar och blanda med olivolja, rosmarin och salt, rör runt/gnid in kryddorna noga. Fördela kålen över en ugnsplåt och rosta mitt i ugnen 5-10 minuter (beror på storleken på bitarna). Ta ut plåten och låt svalna.

**Det är inte så noga med den exakta mängden. När kålen är riven i mindre bitar, se till såa tt det täcker en ugnsplåt ordentligt så är du “good to go”.

Grönkålschips med rosmarin