Fick frågan om jag inte kunde publicera ngt halloweenrecept och efter lite funderande bestämde jag mig för att slänga ihop ett enkelt och relativt snabbt halloweenbakverk som ändå är roligt och som vem som helst kan klara av.

För mig har Alla Helgons Helg/Dag, som det kallas i Sverige, handlat mer om att tända ljus för de som inte längre finns med oss i livet och att kanske besöka graven under helgen.

Den Amerikanska Halloween är ju lite mer livad än Alla Helgona och inget jag har något emot, inte alls, men jag firar den inte mer än att jag ser till att ha godis hemma när busungarna ringer på dörren! Det jag däremot har gjort de senaste åren är att slänga ihop ngt i bakväg för just Halloween. Mina halloweenbakelser tenderar dock att vara mer söta än läskiga.

Mannen: Hahaha..men den e ju jättesöt ju!!
Jag: Nej nej, det är farlig, farlig!! Ser du inte att det är en jätteläskig mumie!!
Mannen: Mmm..om du säger det så…..
Jag: Näe (!), nu blir det inga cakepops för dig!!!
Mannen: Jojo.. jättefarliga menar jag!!!! ……skojja bara lite..

Jaja…så om ni letar efter läskliga bakverk får ni vända er någon annastans, eller kanske komma tillbaka nästa år.. Så ska jag se om jag kan hosta fram något riktigt tokäckligt!

HALLOWEEN CAKEPOPS
ca 15-20 stk

200 gram sockerkaka eller annan mjuk kaka
ca 100-130 gram jordnötssmör

eller

175 gram chokladkaka/kex typ ballerina
50 gram Philadelphia Cream Cheese

eller

Vilken kaka du vill
50-150 gram av något kletigt som sammanfogar smeten (mängden beror på hur torr din kaka är samt vad du använder som “fogmassa).

ca 300 gram vit choklad
godis till ögon
cakepops-pinnar, grillarpinnar i trä eller liknande
Strössel

HOW TO?

1. Smula sönder kakan i en bunke, blanda med “fogmassan” du valt (jag valde vaniljsockerkaka och jordnötssmör) till en massa som går att sammanfoga till små bollar. Forma till bollar och ställ in i frysen i 30 minuter. Ställ därefter in dem i kylskåpet.

2. Smält choklad i micron eller över vattenbad, var mkt noga med att den vita chokladen inte värms för hårt, då tenderar den att skära sig och bli klumpig/bete sig konstigt.

3. Ta ut kakbollarna från kylen och doppa 1 cm av änden av cakepop-pinnen i smält choklad, stick ner den i kakan. Stick inte för långt ner, ungefär halvvägs är lagom, annars går kakan sönder. Ställ tillbaka i kylskåpet igen i ca 5 minuter.

4a. Doppa kakbollen, som nu sitter fast på pinnen, i den smälta chokladen. Låt överflödiog choklad rinna av. Hantera cakepopsen varsamt. Ställ att torka. Jag brukar fylla glas med mjöl och sedan använda det som ställning att ställa ner mina cakepops i tills de stelnat. När chokladen börjar stelna, tryck dit godisar som ögon. Ställ in i kylen och låt stelna i minst 30 minuter.

4b. Alternativet är att du strör strössel över cakepopsen när chokladen satt sig lite. Gör det inte med detsamma, då finns det riskf ör att strösslet rinner av med överflödig choklad (om du inte fått bort allt). Strösslet fastnar även om du väntar ngn minut.

5. Ta ut ur kylskåpet och spritsa kvarvarande choklad så att det ser ut som en inlindade mumie. (visst blev den läskig!!…mm..jag veeeet!) Om du behöver värma på den vita chokladen så gör du det. Jag brukar ha kvar skålen med den smälta chokladen över vattenbadet så håller den sig i lagom temperatur.

Förvara i kylskåp tills du/ni ..ehh jag menar barnen som kommer och knackar på dörren..vill äta dem!

Lycka till!

Halloween cakepops