I söndags låg regnmolnen tunga i luften, himlen kändes som en blöt tung kappa mot axlarna och den krypande fuktigheten trängde sig mellan koftor och halsdukar in på bara skinnet. Därför var den enda vettiga aktiviteten att stanna inomhus något som ledde till att vi spenderade eftermiddagen med inomhusmarknad med en efterföljande och välbehövlig fika.

Idag har solen stålat på himlen och luften har varit sådär härligt krispig som manar till långpromenader och utomhusaktiviteter. Det hindrar inte mig från att presentera en av efterrätterna som serverades under helgen, för just denna passar ypperligt att servera en gråmulen höstdag när man bara vill stanna inomhus och mumsa godsaker, kika ut bakom gardinerna och muttra buttert om hur många dagar det är tills det börjar ljusna igen, ja..ni vet sånt där som vi svenskar brukar ägna oss åt mulna regntunga dagar när det känns som solen aldrig kommer titta fram igen.

Enkel men god, är man inte salt- och kolaförälskad kan man alltid skippa saltet. Men jag lovar er som inte provat ännu, sött och salt är faktiskt en helt fantastisk kombination. I helgen serverade jag den utan salt eftersom en av efterrätterna faktiskt var brownie med havssalt och då kändes salt till smörkolasåsen som ”kaka på kaka”. Trots detta kunde vi ändå inte låta bli att salta på smörkolasåsen… det är ju bara så gott!

Här kommer receptet..

VANILJPANNACOTTA MED SMÖRKOLASÅS & HAVSSALT
4-6 port

Vaniljpannacotta

5 dl grädde
2 gelatinblad
3 msk strösocker
0,5 st vaniljstång

Smörkolasås

1 3/4 dl Socker
2 1/3 dl Vispgrädde
25 gram Osaltat smör

Flingsalt

HOW TO?

1. Lägg gelatinbladen i blöt. Dela vaniljstången och skrapa ur innanmätet. Värm detta tillsammans med strösocker och grädde i en kastrull . Låt grädden få ett uppkok och sila sedan genom en finmaskig sil. Låt grädden svalna något, krama ur gelatinbladen och blanda dem med grädden. Låt svalna i kallt vattenbad, rör då och då. Häll upp i portionsglas/formar och ställ i kylskåp i minst 3 timmar.

2. Smörkolasås. Mät upp socker i en medelstor tjockbottnad kastrull och värm på mycket låg värme tills sockret börjar smälta i kanterna och bli ljusbrunt, först då kan du röra en omgång i det smälta sockret med en träslev. Låt sockret smälta tills det är har ungefär samma utseende som mörk bärnsten. Vispa ner grädden lite i taget och höj sedan värmen på plattan till medel. Få inte panik om smörkolasåsen stelnar och blir klumpig, fortsätta bara värma på och röra kontinuerligt med en träslev tills dess att klumparna löst upp sig och kolan börjat koka.

3. Låt koka i ca 5-6 minuter, hur länge kolan ska koka beror det på hur lös du vill ha kolasåsen. Dra kastrullen från plattan och rör ner smöret, rör tills smöret smält helt. Låt svalna helt i rumstemperatur.

Om du förbereder efterrätten dagen innan bör du förvara kolasåsen i kylskåpet. Häll upp i en glasburk med lock. Glöm inte att ta fram kolan ur kylskpet i god tid innan servering, så att den hinner bli rumstempererad och går att hälla på pannacottan. Toppa pannacottan med lite havssalt!

Njut av hösten, tända ljus och en pannacotta!

Psst.. om det blir kolasås över går den utmärkt att förvara i kylskåpet och använda som fyllning i cupcakes eller som smörkolasås till glass!

Vaniljpannacotta med Smörkolasås & Havssalt
Tagged on: