Att hitta läckra vegetariska alternativ till klassiska rätter kan vara en utmaning, men det är fullt möjligt att njuta av traditionella smaker i en växtbaserad form. Vegetarisk sill är ett perfekt exempel på hur du kan njuta av sillens smak utan att använda fisk. Här är ett utförligt blogginlägg om hur du kan göra din egen vegetariska sill med vitlök och dill.

Vad är vegetarisk sill?

Vegetarisk sill är en växtbaserad version av den klassiska inlagda sillen som är populär på svenska smörgåsbord, särskilt under högtider som jul, påsk och midsommar. Istället för fisk används ofta aubergine eller zucchini som bas, vilket ger en liknande konsistens som sill. Dessa grönsaker marineras sedan i en smakrik lag för att efterlikna den traditionella sillens smak.

Ingredienser

För basen:

 • 1 stor aubergine eller zucchini
 • 1 liter vatten
 • 2 msk salt

För marinaden:

 • 1 dl vitvinsvinäger
 • 1 dl vatten
 • 1 dl socker
 • 1 gul lök, tunt skivad
 • 3 vitlöksklyftor, finhackade
 • 1 knippe färsk dill, grovhackad
 • 1 tsk senapsfrön
 • 10 vitpepparkorn
 • 2 lagerblad

Steg-för-steg-recept

 1. Förbered grönsakerna: Skala auberginen eller zucchinin och skär den i 1-2 cm tjocka skivor. Om du använder aubergine, strö skivorna med salt och låt dem ligga i en sil i cirka 30 minuter för att dra ut överflödig vätska och eventuell bitterhet. Skölj sedan av saltet och torka skivorna torra med en handduk.
 2. Koka grönsakerna: Koka upp 1 liter vatten med 2 msk salt. Lägg i aubergine- eller zucchiniskivorna och koka dem i 3-5 minuter tills de är mjuka men fortfarande har en fast konsistens. Töm av vattnet och låt skivorna svalna helt.
 3. Förbered marinaden: I en kastrull, kombinera vitvinsvinäger, vatten och socker. Värm upp blandningen på medelhög värme och rör om tills sockret har lösts upp. Ta bort kastrullen från värmen och låt marinaden svalna.
 4. Tillsätt kryddor: När marinaden har svalnat, tillsätt tunt skivad lök, finhackad vitlök, grovhackad dill, senapsfrön, vitpepparkorn och lagerblad. Rör om väl.
 5. Marinera grönsakerna: Lägg de kokta och avsvalnade aubergine- eller zucchiniskivorna i en ren glasburk eller en annan lufttät behållare. Häll över marinaden så att grönsakerna täcks helt. Försegla burken och låt den stå i kylskåpet i minst 24 timmar, helst upp till 48 timmar, för att låta smakerna utvecklas.

Serveringstips

 1. Traditionellt Servera den vegetariska sillen med kokt potatis, gräddfil och gräslök för en klassisk smakupplevelse. Det är också gott att servera på en skiva knäckebröd eller mörkt rågbröd.
 2. Modern twist Använd den vegetariska sillen som en topping på sallader eller som en del av en smörgåsbord. Den fungerar också utmärkt i wraps eller som en del av en vegetarisk sushi-rätt.
 3. Festligt Lägg till den vegetariska sillen på julbordet, påskbuffén eller midsommarfesten för ett växtbaserat alternativ som både vegetarianer och köttätare kan njuta av.

Fördelar med vegetarisk sill

 1. Miljövänligt Genom att välja vegetariska alternativ till fisk bidrar du till att minska överfiske och bevara marina ekosystem. Aubergine och zucchini har också en lägre miljöpåverkan jämfört med animaliska produkter.
 2. Hälsosamt Vegetarisk sill är rik på fibrer, vitaminer och mineraler. Genom att undvika fisk kan du också minska ditt intag av tungmetaller och andra föroreningar som ibland finns i fisk.
 3. Växtbaserat alternativ För dem som följer en vegetarisk eller vegansk kost erbjuder vegetarisk sill ett läckert alternativ som låter dig njuta av traditionella smaker utan att kompromissa med dina kostval.

Avslutande tankar

Att göra vegetarisk sill med vitlök och dill är ett enkelt och smakrikt sätt att njuta av klassiska svenska smaker i en växtbaserad form. Med några enkla ingredienser och lite tid kan du skapa en rätt som är perfekt för alla högtider och festligheter. Prova detta recept och upptäck hur lätt det är att göra läcker och hälsosam vegetarisk sill hemma!

Vegetarisk sill med vitlök och dill