Julgodisbonanza: tomtens munsbitar med chokladtryffel, kola & jordnötsfudge + vit chokladfudge med tranbär + mjölkchokladfudge med salta jordnötter + seg smörkola

Första advent idag, wow vad tiden går fort! Det har inneburit lugn morgon med tända ljus, många koppar kaffe och bus med vår lilla Doris. Och så har vi så klart plockat fram julgodis och lagt julmust på kylning. Jag älskar julmust! Och för att fira att det är första advent tänkte jag bjuda på tre olika sorters godisrecept! Tomtens munsbitar med chokladtryffel, kola och jordnötsfudge, vit chokladfudge med tranbär + mjölkchokladfudge med salta jordnötter samt min lassiska sega smörkola med lite olika smaksättningar.

Det som jag kallar “Tomtens munsbitar” är något jag sett lite olika versioner på andra bloggar genom åren och jag kände att jag bara var tvungen att prova på att göra dem själv. Så goda. FÖR goda. Förresten visste jag inte att det heter MUNSbitar för ens för något år sedan. Jag trodde att det hette MUMSbitar. Men vadå, MUMS vad gott liksom. Så ibland kallar jag dem faktiskt för MUMSbitar, för det är så förbannat mumsiga! 😉

Hoppas ni alla har en fin första advent och att ni har bättre väder än vad vi har! Här regnar det och är några plusgrader, inte det minst julmysigt med andra ord.

Och förresten, om ni känner att ni skulle vilja ha tips eller recept på ngt speciellt julrecept, skriv gärna i kommentarerna så lovar jag att försöka hosta fram det! 😉

VIT CHOKLADFUDGE MED TORKADE TRANBÄR eller MJÖLKCHOKLADFUDGE MED SALTA JORDNÖTTER

1 burk, ca 390-400 gram kondenserad sötad mjölk

450 gram vit choklad/mjölkchoklad

150 gram torkade tranbär/100-150 gram salta jordnötter

Täck en brödform med lätt oljat bakplåtspapper. Hacka chokladen och placera i en värmetålig skål tillsammans med den kondenserade mjölken. Värm över vattenbad tills blandningen är helt slät och känns mjuk och glansig, rör då och då. Lyft bort skålen från vattenbadet och rör ner tranbären eller nötterna. Häll ner chokladblandningen i brödformen och låt svalna helt i kylskåp. Skär i mindre bitar vid servering. Förvaras kallt.

TOMTENS MUNSBITAR (med chokladtryffel, kola och jordnötsfudge)

Lager 1, tryffel:

1 burk, ca 390-400 gram, kondenserad sötad mjölk

300 gram mörk choklad

150 gram smör

2 tsk kanel eller pepparkakskrydda

Hacka chokladen och blanda med övriga ingredienser i en värmetålig skål. Värm över vattenbad tills allt smält och går ihop till en tjock något seg smet, rör då och då. Täck under tiden en form, 25×25 cm, med bakplåtspapper och olja bakplåtspappret lätt. När chokladsmeten är klar, häll ner smeten i formen och låt stelna helt i kylskåp.

Lager 2, vaniljfudge med salta jordnötter:

60 gram smör

2,5 dl strösocker

0,75 dl vispgrädde

0,75 dl jordnötssmör

1 förpackning marshmallowsfluff, ca 210 gram

200 gram salta jordnötter

Smält smör på medelhög värme och rör sedan ner strösocker samt vispgrädde i smöret. Låt blandningen koka på medelhög värme i cirka 5 minuter. Drag kastrullen från plattan och rör ner jordnötssmör, marshmallowsfluff och jordnötterna, rör tills allt blandat sig väl. Häll sedan fudgesmeten över lager 1 och låt stelna i kylskåp.

Lager 3, kola:

0,75 dl Grädde

300 gram Rollokolor

Värm grädde och kolor i en kastrull på låg värme, rör i botten då och då så att kolan inte fastnar. När kolorna smält helt och smeten är slät, häll den över lager tre, och jämna till ytan med en sked. Låt stelna helt i kylskåp.

Lager 4, mörk choklad:

350 gram Mörk choklad

1 dl Jordnötssmör

Hacka chokladen i mindre bitar och placera i en värmetålig skål. Smält chokladen genom att placera skålen över ett vattenbad och rör sedan ner jordnötssmör, rör smeten slät. Häll chokladsmeten längst upp och släta till ytan. Låt stelna helt i kylskåpet, gärna över natten. Vid servering; skär i mindre bitar. Förvaras i kylskåp.

SEG SMÖRKOLA

200 gram smör

6 dl strösocker

4 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap

Smakförslag:

Kardemummakola: 1,5 msk hela kardemummakärnor (som sedan mortlas grovt)

Saffranskola: 1 gram mald saffran

**Pistagekola: 1-2 dl hackade pistagenötter

Apelsinkola: rivet skal från 2 apelsiner

Blanda alla ingredienser inklusive smaksättning (förutom pistagenötter om du väljer den smaksättningen) i en tjockbottnad kastrull. Koka på medelhög temperatur och koka tills kolan är 122 grader Celsius, använd gärna en digital termometer. Täck under tiden en form på 25 x 25 cm med bakplåtspapper och olja insidan av bakplåtspappret lätt. När kolan når 122 grader Celsius, häll genast den varma kolasmeten i formen och låt svalna något i rumstemperatur innan du ställer in den i kylskåp för att svalna helt.

**Rör ner de hackade pistagenötterna precis när kolan nått rätt temperatur och häll den därefter i formen.

Låt stå i rumstemperatur några minuter innan kolan skärs i mindre bitar. Ät/servera som den är eller slå in i bakplåts- eller smörgåspapper. Kolan håller sig bra i rumstemperatur men går även att förvara i kylskåpet. Glöm inte att ta fram kolan ca 15 minuter innan du serverar den så att den blir mjuk och seg.

God jul!

Julgodisbonanza med tomtens munsbitar, fudge och smörkola