Idag är det första november och jag kan knappt förstå vad som hände med hösten? Vart tog den vägen, det känns som om det gått så otroligt snabbt! Och det är väl lite nu det börjar på riktigt, den sena höst- och den tidiga vintersäsongen. För snart börjas det julpysslas och pyntas, det är frost i gräset när jag vaknar och på morgonpromenaden sticker det till i ansiktet av kylan och det kommer vit rök ur munnen. Jag rotar fram raggsockar som jag fått från min mormor och morfar för massa år sen och pillar lite förstrött på elementen för att se om det ändå inte går att få upp temperaturen i lägenheten lite mer.

Det som är härligt med hösten är att jag känner att det finns mer tid att mysa inomhus, och helt ärligt så tycker jag att det är förbaskat trevligt. Titta på film, tända ljus och mysa i soffan. Läsa bloggar och prova nya recept. Och oj vad mycket bra blogginlägg jag läst i oktober! Förra månadsskiftet introducerade jag ju en “ny tradition” här på bloggen, min blogglista med inlägg som berört eller inspirerat mig på något sätt under den månaden som varit.

Eftersom det är november gjorde jag min första “hopkok” av citron, ingefära, kryddnejlika och honung. Eller “hopkok” är det inte, för det kokas ingenting faktiskt. Snarare någon slags lag. Egentligen handlar det om att varva alla ingredienserna i en burk. Varför i hela friden gör jag nu det då? Ja, det är helt enkelt en husmorskur för att slippa förkylningar och annat strunt under vintermånaderna.

Om det fungerar undrar ni nu? Ja, hur det är mend den saken, det får man tro vad man vill om. Faktum kvartstå att jag med min Diabetes är mer känslig för infektioner och har svårare att bli av med dem om jag väl blir sjuk. Trots det så har jag sällan haft influensa, jag är nästan aldrig förkyld och jag har aldrig varit kräksjuk.

Förutom det året jag hoppade över att köra min “husmorskur”, dvs förra året. Jag tror aldrig jag och kärleken varit så förylda och småsjuka som förra året. Kanske är det slumpen, kanske har jag bara tur eller så har jag bara sjukt bra gener för det där med förkylningar och kräksjuka, man får tro precis vad man vill. Men sämre, det kan det ändå inte bli resonerar jag, och fortsätter därför med min lilla bryggd.

Så jag kör vidare på min morgonrutin som innebär att jag tar 1-2 matskedar av min lilla lag, tillsammans med 1-2 skivor citron och en bit ingefära från burken och blandar ut det i 2 dl hett vatten som får står och svalna tills det är drickbart. Under tiden tänder jag ljus och gör lite morgonyoga eller morgonstretch. Efteråt dricker jag min husmorskur och funderar på hur jag ska lägga upp min dag. Förutom att syftet är en liten husmorskur mot förkylningar och dylikt, så är det verkligen en fin stund för mig själv varje morgon och tror jag behövs speciellt under den mörkre årstiden.

Möjligen är det inte alls min lag som gör det, utan min yoga och stretch som ger mig fokus, lugn och lägre stressnivå i kroppen och jag därför inte drar på mig kraftiga förkylningar. Vad vet jag, men funkar det så funkar det och då fortsätter jag.

Här kommer en liten kort redogörelse för ingrediensena i den här lilla huskuren. Citron innehåller massvis av c-vitamin och reglerar PH-balansen i kroppen. Mkt av det vi äter som exempelvis socker och vetemjöl försurar kroppen och annan föda som exempelvis citron blir basisk i kroppen och balanserar därför ph-värdet. Ingefära sägs vara antiinflammatorisk och immunstärkande, kryddnejlika å sin tur är slemlösande och hostdämpande. Honung å sin tur har länge använts som huskur för diverse åkommor, bland annat just vid förkylning som lenande och läkande och det påstås att den även ska vara bra för matsmältning och motverka tillväxten av bakterier och virus. Och ja, det känns iallafall lugnande och välgörande.

Så för den som är nyfiken och vill prova kommer här receptet. Kanske är du sugen på en ny morgonrutin, kanske är du stressad eller förkyld precis hela tiden. Kanske tycker du bara att det låter ganska gott…vad vet jag. Oavsett så kommer receptet här!

Och psst..Klicka gärna på hjärtat under blogginlägget om ni gillar det (för då vet jag vad ni gillar eller…inte gillar), kram på er!

Husmorskur: Citron- & Honungslag med Kryddnejlika & Ingefära

1 stor glasburk med lock (som rymmer ca en halvliter vätska)

Ekologisk raw honung, ca 2-3 dl
2 ekologiska citroner, skivade
4-5 cm ingefära, skalad
15 kryddnejlikor

Det man bör tänka på är att välja ekoligiska citroner och bra honung men annars handlar det endast om att varva ingredienserna i en glasburk med lock.

Tvätta citronerna noga och skär dem i skivor. Skala ingefäran och skär i tunna skivor. Varva ungefär en fjärdedel av ingredienserna i taget. Lägg några skivor citron, ingefära och kryddnejlia i glasburken. Fyll på med honung så att citronerna nästan täcks och låt det sjunka ner. Ta en ren sked eller slev och tryck till citronerna så de sjunker ner ordentligt i honungen och så att lite av juicen pressas ut. Fortätta upprepa proceduren tills burken är full. Avsluta med honung. Skruva på locket och ställ i kylskåp i minst 24 timmar innan användning.

När husmorskursen är klar: Varje morgon eller när du känner dig hängig: Blanda ca 1 msk av citronhonungen i ett glas hett vatten (ca 2 dl vatten). Drick och försök att meditera en stund eller bara blunda och stretcha kroppen försiktigt. Det går också att blanda ut lagen i kallt vatten vilket jag brukar göra under de lite varmare vår/sommar-månaderna.

Lycka till!

OBS! Citronjuicen och honugen kan separera sig i kylen men det är inget att oroa sig för. Skopa bara upp en halv matsked av vardera och blanda med varmt vatten. Blandningen håller sig ca 1 månad i kylen beroende på hur noga du varit med hygienen och rengjort/decinficerat burken.

Och här kommer den, för andra gånger; min länklista för oktober! Utan inbördes ordning kommer här en hög med tips…

Talangfulla Call me Cupcakes helt fantastiska inlägg och bilder på kryddiga äppelmuffins! Hur fint hade det inte suttit med en muffins och en stor kopp chailatte såhär när det börjar bli kallt och murrigt ute. Tända en brasa och bara sjunka ner i soffan bland mjuka kuddar och en varm filt. Jag kan ta två muffins också om det behövs, jag är inte den som är den…

Gröna Skafferiets ljuvliga nyponlatte. I år har jag inte hunnit med att plocka och torka eget nyponpulver så det blir till att köpa eget vilket jag brukar göra från hälsokostbutiker på nätet. Så fort jag införskaffat lite mer nyponpulver så måste jag bara prova Karolines recept, det ser helt magiskt gott ut!

Dagmars Kitchens mustiga blomkålssoppa med karamelliserade lök , kål och rostade brödsmulor. Såhär ser en mumsig höstsoppa ut om du frågar mig! Perfekt också eftersom soppa bara brukar bli godare dagen efter och därför passar utmärkt som matlåda. Nästa vecka blir det definitivt blomkålssoppa!

Diadonnas dekadenta kanelbullar med choklad. Oh my, säger jag bara! Behöver man säga mer? Bullar..höst..choklad. Ja tack! Jag älskar klassiska kanelbullar eller kardemummabullar, som jag ofta bakar hemma, och vad kan gå fel när de även fylls med choklad? Jag förmodar att svaret är “inget”! Det enda som är dåligt med de där chokladbullarna är att hon inte bjudit hem mig på några, hallå, vi bor ju till och med i samma stad! 😉 Uppdatering: Tydligen bor Diana inte alls i Stockholm, det är bara jag som inbillar mig och önskedrömmer tydligen. Så jag ändrar det till att det enda som är dåligt med bullarna är att de befinner sig i en annan stad och inte här…hos mig. Sådär, rätt ska va rätt! 😉

Min vän Angelica fotar natur som ingen annan. Jag tycker hon är helt fenomenal på att fånga magin som är naturen och som jag älskar! De där tidiga morgontimmarna när allt är sådär tyst och stilla, som att världen inte riktigt är vaken ännu och man får vara med och något speciellt och magiskt som inte riktigt går att ta på. Sådär så att man nästan inte vågar andas. Och givetvis levererar hon i oktober med, som dom här fantastiskt mystiska och magiska bilderna en tidig morgon då världen är täckt av frost och solen ännu inte hunnit sprida sina varma trålar över världen.

Det här fina inlägget från Jonna om kärleken och tankarna om sin mormor och morfar som gör att jag längtar så mkt efter min egen morfar som bor i norra Finland och önskar att jag haft närmare relation av min egen mormor och farmor. Det påminner mig om hur mkt jag längtar tils vi hittar vår ” drömhus på landet” och att jag vill bor närmare min mamma och pappa. För när allt kommer omkring så är det det viktigaste. Familjen och närheten till naturen.

Att fina Pia, poeten, konstnären, fotografen och sagoberättaren som har bloggen Queen of Kammebornia kommer ge ut en bok om picknickar och äventyr. Hur spännande är inte det?! Att skapa äventyr i vardagen, det låter helt magiskt! Jag längtar verkligen efter att få lägga beslag på ett exemplar av boken!

Salsa på gröna tomater med polenta- & chiachips från Hanna på “Hur bra som helst” som tillsammans med mig är nominerad i Matbloggspriset “bästa foto”. Både salsan och chipsen ser otroligt goda ut och jag bara måste prova att gör hennes recept på chiachips riktigt snart!

Träningsglädjes inlägg om våra kroppsideal och hur vi förhåller oss till hälsa. Sara är en av mina absolut främsta inspirationskällor när det kommer till att ta hand om min kropp. Här bloggar hon om just hälsa och kropp och jag älskar att hon lyfter det på ett så bra sätt! Vad är hälsa egentligen och varför är det sån hets på att vara smal, smal är faktiskt inte synonymt med hälsa.

Evelinas hemagjorda kroppsskrubb med doft av kanel. Vet inte om jag vill äta upp den eller skrubba mig med den, oavsett ser den helt magnisfik ut! När öppnar du en shop Evelina, va va va?

Husmorskur: citron- & honungslag med kryddnejlika & ingefära