full screen header

Madebymary made by mary matblogg

recept inspiration bakning efterrätter fotografering styling

MADE BY MARY

JULGODISBONANZA: TOMTENS MUNSBITAR MED CHOKLADTRYFFEL, KOLA & JORDNÖTSFUDGE + VIT CHOKLADFUDGE MED TRANBÄR + MJÖLKCHOKLADFUDGE MED SALTA JORDNÖTTER + SEG SMÖRKOLA

Published: 2015-11-29 at 11:58:00
For all my english speaking followers, click "translate" on the left side of my blog and you'll get somewhat of an idea what I'm talking about. The translation might be weird and funny, it probably will be. But stilll... this is a blog post with three different Christmas Candy recipes! Enjoy and Merry Christmas or God Jul as we say in Swedish! 
 
Första advent idag, wow vad tiden går fort! Det har inneburit lugn morgon med tända ljus, många koppar kaffe och bus med vår lilla Doris.  Och så har vi så klart plockat fram julgodis och lagt julmust på kylning. Jag älskar julmust! Och för att fira att det är första advent tänkte jag bjuda på tre olika sorters godisrecept! Tomtens munsbitar med chokladtryffel, kola och jordnötsfudge, vit chokladfudge med tranbär + mjölkchokladfudge med salta jordnötter samt min lassiska sega smörkola med lite olika smaksättningar. 
Och här har vi vår Doris, 10 veckor ganska på pricken. Bilden togs tidigare i veckan när min vän La Linda var på besök för att podda med mig. Vi är stolta "föräldrar" till henne och tycker att hon är världens finaste. Hon kan "sitt" och "kom" och kommer alltid på inkallning. Nu tränar vi "ligg" och "vacker tass". Att bli rumsren går hyffsat men inte klockrent, lilla fröken tycker nämligen inte om att vara ute när det blåser. Yorkisar har ju ingen underpäls så det blir lätt kallare för dem när det blåser eller regnar ute. 
Vi har köpt en tröja till henne som man verkligen märker att hon mår bra av att ha på sig när det blåser ute. HOn är mindre nöjd med att ta av och på tröjan men, vad ska man göra, det är bara att ignorera. Idag ska vi bada henne för första gången, wish us luck, kan gå hur fasiken som helst ;) 
Men tillbaka till adventsgodiset. 
 
Det som jag kallar "Tomtens munsbitar" är något jag sett lite olika versioner på andra bloggar genom åren och jag kände att jag bara var tvungen att prova på att göra dem själv. Så goda. FÖR goda. Förresten visste jag inte att det heter MUNSbitar för ens för något år sedan. Jag trodde att det hette MUMSbitar. Men vadå, MUMS vad gott liksom. Så ibland kallar jag dem faktiskt för MUMSbitar, för det är så förbannat mumsiga! ;) 
Hoppas ni alla har en fin första advent och att ni har bättre väder än vad vi har! Här regnar det och är några plusgrader, inte det minst julmysigt med andra ord. 
 
Och förreten, om ni känner att ni skulle vilja ha tips eller recept på ngt speciellt julrecept, skriv gärna i kommentarerna så lovar jag att försöka hosta fram det! ;) 
 
Och psst..Klicka gärna på hjärtat under blogginlägget om ni gillar det (för då vet jag vad ni gillar eller...inte gillar), kram på er!
 
 

VIT CHOKLADFUDGE MED TORKADE TRANBÄR eller MJÖLKCHOKLADFUDGE MED SALTA JORDNÖTTER 

 

1 burk, ca 390-400 gram kondenserad sötad mjölk

450 gram vit choklad/mjölkchoklad

150 gram torkade tranbär/100-150 gram salta jordnötter

 

Täck en brödform med lätt oljat bakplåtspapper. Hacka chokladen och placera i en värmetålig skål tillsammans med den kondenserade mjölken. Värm över vattenbad tills blandningen är helt slät och känns mjuk och glansig, rör då och då. Lyft bort skålen från vattenbadet och rör ner tranbären eller nötterna. Häll ner chokladblandningen i brödformen och låt svalna helt i kylskåp. Skär i mindre bitar vid servering. Förvaras kallt. 

 

 

 

TOMTENS MUNSBITAR (med chokladtryffel, kola och jordnötsfudge)

 

Lager 1, tryffel:

1 burk, ca 390-400 gram, kondenserad sötad mjölk

300 gram mörk choklad

150 gram smör

2 tsk kanel eller pepparkakskrydda

 

Hacka chokladen och blanda med övriga ingredienser i en värmetålig skål. Värm över vattenbad tills allt smält och går ihop till en tjock något seg smet, rör då och då. Täck under tiden en form, 25x25 cm, med bakplåtspapper och olja bakplåtspappret lätt. När chokladsmeten är klar, häll ner smeten i formen och låt stelna helt i kylskåp. 

 

Lager 2, vaniljfudge med salta jordnötter:

60 gram smör

2,5 dl strösocker

0,75 dl vispgrädde

0,75 dl jordnötssmör

1 förpackning marshmallowsfluff, ca 210 gram

200 gram salta jordnötter

 

Smält smör på medelhög värme och rör sedan ner strösocker samt vispgrädde i smöret. Låt blandningen koka på medelhög värme i cirka 5 minuter. Drag kastrullen från plattan och rör ner jordnötssmör, marshmallowsfluff och jordnötterna, rör tills allt blandat sig väl. Häll sedan fudgesmeten över lager 1 och låt stelna i kylskåp. 

 

Lager 3, kola:

0,75 dl Grädde

300 gram Rollokolor

 

Värm grädde och kolor i en kastrull på låg värme, rör i botten då och då så att kolan inte fastnar. När kolorna smält helt och smeten är slät, häll den över lager tre, och jämna till ytan med en sked. Låt stelna helt i kylskåp. 

 

Lager 4, mörk choklad:

350 gram Mörk choklad

1 dl Jordnötssmör

 

Hacka chokladen i mindre bitar och placera i en värmetålig skål. Smält chokladen genom att placera skålen över ett vattenbad och rör sedan ner jordnötssmör, rör smeten slät. Häll chokladsmeten längst upp och släta till ytan. Låt stelna helt i kylskåpet, gärna över natten. Vid servering; skär i mindre bitar. Förvaras i kylskåp. 

 

 

SEG SMÖRKOLA

 

200 gram smör

6 dl strösocker

4 dl vispgrädde

2 dl ljus sirap 

 

Smakförslag: 

Kardemummakola: 1,5 msk hela kardemummakärnor (som sedan mortlas grovt)

Saffranskola: 1 gram mald saffran

**Pistagekola: 1-2 dl hackade pistagenötter 

Apelsinkola: rivet skal från 2 apelsiner

 

 

Blanda alla ingredienser inklusive smaksättning (förutom pistagenötter om du väljer den smaksättningen) i en tjockbottnad kastrull. Koka på medelhög temperatur och koka tills kolan är 122 grader Celsius, använd gärna en digital termometer. Täck under tiden en form på 25 x 25 cm med bakplåtspapper och olja insidan av bakplåtspappret lätt. När kolan når 122 grader Celsius, häll genast den varma kolasmeten i formen och låt svalna något i rumstemperatur innan du ställer in den i kylskåp för att svalna helt. 

**Rör ner de hackade pistagenötterna precis när kolan nått rätt temperatur och häll den därefter i formen. 

Låt stå i rumstemperatur några minuter innan kolan skärs i mindre bitar. Ät/servera som den är eller slå in i bakplåts- eller smörgåspapper. Kolan håller sig bra i rumstemperatur men går även att förvara i kylskåpet. Glöm inte att ta fram kolan ca 15 minuter innan du serverar den så att den blir mjuk och seg. 

 

God jul! 

 

 

Isa

Hej Mary! Tror du man kan byta ut jordnötterna och jordnötssmöret till mandel istället? Är nötallergiker tyvärr

Svar: Hej Isa! Ja det tror jag absolut, försök ta samma mängd och tillätt gärna några nypor flingsalt också eftersom jordnötterna är ganska salta. Det är viktigt eftersom det balanserar sötman något. Lycka till! :)
Mary

2015-11-29 at 15:55:57
Evelina - Evelinas Ekologiska

Ljuvliga bilder som vanligt och det ser så gott ut! :D Man blir ju bara såå glad av att se Doris, åh vilken sötnöt!
/Evelina - Evelinas Ekologiska

Svar: Tack Evelina, vad go du är! Hihi och ja, Doris alltså...hon är lite för söt för vårt bästa :P Kram på dig
Mary

2015-11-29 at 17:44:11 // http://evelinasekologiska.femina.se/
Clara Edvinsson

Åh vad härligt att få så mycket julrecept alla redan. Dem första munsbitarna ser otroligt goda ut!

Svar: Vad kul att du känner så Clara, det värmer!
Mary

2015-11-29 at 19:38:47 // http://www.claraedvinsson.se
Ruth | HungryHeart.se

Åh, alltså Doris... Hur söt får man bli! Dina julgodisbilder är helt underbara, men Doris stjäl showen... =)

Svar: Hihi ja hon är vår lilla ögonsten :P Och jag håller med, Doris stjäl helt klart showen! ;)
Mary

2015-11-29 at 22:43:41 // http://www.hungryheart.se
Anonym

Do you offer recipes in English?

Svar: Hi, you can click the "translate this blog" on the left side of the blog. Only visible if you look at the blog in a web browser. But I do not write in english any longer, it took too much time to write the recipes in two languages. Hope you try some of the recipes! Good Luck!
Mary

2015-11-30 at 00:25:30
L8

Hittade hit efter att ha läst om dig i Femina. Vilken fin blogg! Och vilka farligt goda recept:) Lycka till med Doris. Jag hade en Yorkshireterrier för 45 år sedan (ja, så gammal är jag:) ). Han hette Emil och var jättesöt.

Svar: Hej Lotta! Men åh vad kul och Välkommen hit! <3 Hoppas du hittar många goda recept, och också prover dem så klart ;) Tack, Doris är verkligen vår goding och ögonsten! Vad kul att du också haft en Yorkie! Åldern är bara en siffra och möjligen ett bevis på att man samlat på sig massa bra erfarenheter, så det så ;) Stor kram till dig för din fina kommentar!
Mary

2015-12-02 at 15:27:19
Anita

Så vansinnigt vackert julgodis!!

Svar: Tack!!
Mary

2015-12-06 at 18:56:10 // http://anitafixar.blogg.se
Christin

ser supergott ut! & vilka fina bilder!! :o)

Svar: Tack snälla du!
Mary

2015-12-07 at 12:40:50 // http://justlikecandy.blogg.se
Anonym

Tyckte inte julgodisen var någon höjdare! Vackert absolut men inte alls så goda som de såg ut tyvärr. inte alls så goda i relation till hur mycket ingredienserna kostade :( testade ändå å göra tomtens mumsbitar men också godiset med tranbär och jordnötter

Svar: Vad tråkigt att du känner så, men så kan det vara, ibland tycker man olika. Jag och kärleken här hemma tycker att Tomtens Munsbitar är något av det godaste vi ätit.
Mary

2015-12-07 at 23:06:43
Emma

Mums vad gott allt ser ut!! :)

2015-12-08 at 09:53:12 // http://epkinredning.blogg.se/
Tommy Sundqvist

Det ser verkligen gott ut, hoppas det var kul att baka det också =)

Svar: Det var det verkligen, julgodis är alltid lite extra kul att baka :D
Mary

2015-12-09 at 05:55:50 // http://investerasmart.blogg.se/
Frida - mamma & hälsa

Men så gott!:)

Svar: Tusen tack Frida!
Mary

2015-12-09 at 14:33:52 // http://www.fridasvy.blogg.se
Linn Strömberg

Dör ju nästan av hur gott det ser ut!

Svar: Men tack Linna, vad go du är! <3
Mary

2015-12-12 at 16:11:27 // http://linnstromberg.se/
Jenny

Gjorde Tomtens Munsbitar till ett adventsfika, så uppskattade de blev! Eftersom jag hade många olika sorter ville jag ha dom lite mindre i storleken så de fick bli tunnare (dubbelt så stor form) och det gick bra det med, inte lika vackra lager men bra ändå.

Svar: Åh vad roligt att du/ni tycker om dem och härligt att höra att det funkade att även göra dem tunnare! Mkt smart där av dig att lösa det på så sätt, att de fick bli tunnare men därmed fler bitar! Stor kram
Mary

2015-12-18 at 08:31:27
Jenny

En sak till. Jag skulle skicka receptet till en amerikans vän och din översättning ställer till det rejält med måttenheterna. Vissa översattes till ml fast det var dl.

Svar: Hej Jenny! Ja jag vet, det är google som är den som översätter. Google översätter gärna 1 dl till 1 cup och det är ju helt åt pipsvängen fel. Men det är tyvärr det bästa jag kan erbjuda, har inte möjlighet att skriva å två språk (gjorde det i ungefär i ett år men det tog för lång tid). Hoppas du löser det med översättningen ändå! Stor kram till dig
Mary

2015-12-18 at 08:35:31
Tina

Hej
Du skriver att mjölkchokladfudgen ska hällas upp i en brödform, men vad menar du med det? En 1 1/2 l avlång sockerkaks- eller limpform, eller något helt annat?

2015-12-22 at 09:06:21
Tina

Hej
Du skriver att mjölkchokladfudgen ska hällas upp i en brödform, men vad menar du med det? En 1 1/2 l avlång sockerkaks- eller limpform, eller något helt annat?

Svar: Hej Tina! Ja om du googlar brödform så kommer det upp en bild på klassiska brödformar. Man brukar lite löst använda det ordet för en avlång sockerkaks- eller brödform i formatet "limpa". Jag hade inte möjlighet att svara på din kommentar innan jul så jag hoppas att det löste sig ändå! God Fortsättning!
Mary

2015-12-22 at 09:06:22

Lämna en kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-post: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: