Först och främst, alltså fasiken vad fina ni är som “hjärtade” mitt senaste inlägg så pass mkt, det värmer så himla mkt i hjärtat ska ni veta. Jag vet att det inte alltid är att man orkar kommentera, men att hjärta ett inlägg ger mig så himla mkt energi och gör mig verkligen glad och pepp att blogga mer.

Idag tänker jag införa något helt nytt på bloggen, något som kommer återkomma varje månad, dvs “månadens länklista”. Det kommer inte bara innehålla blogginlägg om mat och bakverk utan vad som helst som jag läser i bloggvärldens och inspireras eller berörs av. Så skriv gärna kommentarer och länka till egna eller andras blogginlägg så jag kan tipsa om bra blogginlägg till oktober månad. Man behöver inte kommentera under det här inlägget, det går bra att kommentera precis när som helst så klart. Idén fick jag hos min vän Agnes som brukar göra länklistor med sina favoriter där jag flera gånger hittat både nya bloggar samt mysiga och inspirerade inlägg som jag missat. Så därför tänkte jag köra en copy paste på den idén.

Idag vill jag även bjussa på hur jag gör något så enkelt men ack så gott som äppelchips, det finns nämligen lite olika recept där ute. Helst så torkar jag mina äppelskivor på låg värme under en lite längre tid för att de ska bli lite segkrispiga och ha mkt smak av äpple. Längre ner i receptet berättar jag hur du kan göra om du vill göra krispigare och mer “hårdrostade” äppelchips.

Jag hörde på radio för, ja för en bra tid sen, om ett portabelt äppelmusteri som åkte runt bland Svenska villaträdgårdar och plockade äpplen och gjorde must av dem. Som ägare fick man helt enkelt betala för musten och slapp på det sättet det tråkiga med äpplena bara ruttnade bort. Så otroligt bra idé måste jag säga! Det intressant var dock inte hela “portabla musteri-idén” utan att det tydligen är så att alla de äpplen som finns i trädgårdar runt om i landet vida överstiger Sveriges totala behov av äpplen, problemet är bara att vi inte tar hand om äpplena. Ville vi så skulle vi faktiskt inte behöva importera äpplen alls. Först lät det faktiskt bara helt knasigt och överdrivet, men när jag tänker på hur mkt äpplen jag sett ruttna bort varje år bara i mitt eget närområde så låter siffrorna inte helt fel faktiskt.

Så jag försöker ta reda på så mkt äpplen jag bara kan och äppelchips är ett perfekt sätt att ta vara på äpplen man inte kan äta just här och nu. För ärligt, man har ju vissa begränsningar på hur många äpplen man kan äta per dag.

Det bästa med äppelchipsen, förutom att de är supergoda, är att de sköter sig rätt bra på egen hand där i ugnen. En liten titt på vad som händer och hur långt de kommit i torkningsprocessen då och då är allt som krävs. Det enda du behöver göra med äpplena är att: Tvätta. Skiva tunt. Torka. Ta daaa..Klart! Äpplen blir både lite krispigt sega, hur det nu kan vara segt och krispigt samtidigt, och sötare och mer intensiv smak än de hade innan du torkade dem.

Jag torkar på varmluft eftersom jag kan ha flera plåtar med äppelskivor som torkar samtidigt. Äpplena skivar jag med skalet på, ganska tunt eftersom det tar kortare tid då, och så är jag noga med att äppelskivorna inte ligger omlott eftersom de torkar ihop då. Vill du inte torka med skalet går det givetvis bra att skala dem med.

Ovan ser ni, från vänster, äppelchips som torkat på lite högre värme ej urkärnade, äppelchips torkade på lägre värme urkärnade och så längst ner till höger äppelchips kryddade med lite kanel. Favoriterna är de upp till höger, de urkärnade och torkade på lägre värme.

Här kommer ändå någon slags instruktion för den som inte tyckte att det kändes så enkelt el självklart!

Och psst..Klicka gärna på hjärtat under blogginlägget om ni gillar det (för då vet jag vad ni gillar eller…inte gillar), kram på er!

Instruktioner Äppelchips:

Äpplen
Bakplåtspapper/ugnsduk + ugnsplåt
malen kanel och/eller kardemumma

Sätt ugnen på 40-50 grader* varmuftsugn och tvätta och kärna (om du vill) ur äpplet.

Skiva äpplet horisontellt i tunna skivor, ju tunnare ju fortare går det att torka äppelskivorna i ugnen. Lägg bakplåtspapper på plåtar, torka inte utan det finns risk att äpplet torkar fast i plåten i så fall, och sprid ut äppelskivorna på plåten. Se till så de inte ligger omlott då de tenderar att torka ihop om de ligger ovanpå varandra. Krydda äppelchipsen om du vill.

Torka i ugnen i 3-5 timmar med ugnsluckan på glänt, kolla till dem då och då och “flytta” på dem lite efter en timma så att de inte torkar fast. Ett bra sätt att hålla ugnsluckan lätt öppen är att sätta en liten smörkniv i trä i öppningen, på så sätt kan luft komma ut och du får bättre resultat när du torkar. Då tycker jag de blir godast.

Låt äpplena svalna helt och förvara dem sedan tort och svalt.

*I vissa recept står det att man ska torka dem på avsevärt högre värme mkt kortare tid, då blir de hårare och krispigare men jag tycker att mkt av den goda äppelsmaken försvinner då de “hårdtorkas” på det sättet och jag gillar det här bättre. Vill man ha krispigare och hårdare chips går det bra att höga temperaturen och korta torktiden, se upp så de inte “bränner” då de lättare blir lite för brunbrända.

Supergoda som snacks men även i morgonfilen eller gröten.

Lycka till!

HÄR KOMMER DÄRFÖR MÅNADENS LÄNKLISTA:

Jonna Jintons inlägg om att älska ensamheten. Jag känner precis som Jonna och hennes inlägg berörde mig verkligen på djupet. Jag längtar verkligen till att flytta ut på landet och förstår precis vad hon menar när hon säger att hon känner sig mer ensam bland folk mitt i Göteborg än i sin lilla by med 10 invånare.

Atilios inlägg om att inte skämmas för att man blir utsatt för övergrepp: “saker vi inte pratar om: övergrepp och våldtäckt”. Det är så OTROLIGT VIKTIGT att prata om sådant här. Att våga, att inte skämmas och att låta andra få veta vad man varit med om. Två tummar upp till fina Sandra som vågar blotta sig själv så, det tror och hoppas jag kommer hjälpa många andra!

“Receptet” på hemmagjord Ringblomsalva från Evelinas Ekologiska. Ringblomman ska tydligen vara bra för att göra huden riktigt mjuk och vara både inflammationshämmande och läkande och är därför bra för känslig eksemhud. Typ min då alltså. Perfekt för mig alltså och perfekt för trött vinterhud. Måste jag få tummen ur och göra!

Att Karoline från Det Gröna Skafferiet tillsammans med Elenore från Earthsprout ska göra Svt’s första vegetariska program. Yay för vegoprogrammet och Yay för att det är TVÅ FANTASTISKA KVINNOR som leder det. Äntligen, inte en sekund för sent!

Och så måste jag ju bara nämna Angelicas fina inlägg om hösten och hennes HÖSTLISTA, jag älskar hennes vackra höstbilder! De går nästan att ta på och ger lugn och ro i själen, precis vad jag behöver just nu.

Inlägget om att Downshifta på bloggen Träningsglädje. Sara inspirerar mig ofantligt, hon är så härlig och hennes blogg ger mig både enrgi och pepp att träna och ta hand om mig själv. Någon dag hoppas jag vara lika stark i kroppen som Sara!

Bloggen “My Nordic Food Tales” som jag snubblade över när söta Linn som driver en kommenterade så snällt här hos mig. Jag kanske är “sist på bollen” men hey, bättre sent än aldrig!

Tyska bloggen Our Food Stories fantastiskt fina Macaroonsinlägg med blåbärs, vanilj och fläderbärsmacarons, ni måste bara ta en titt. Så vackra och romantiska men ändå så rustikt presenterat. Älskart!

Och så sist men absolut inte minst Underbara Claras tv-serie “Claras Gård” på Go’Kväll som finns att kika på HÄR om hönshus, blommor, bakning och matlagning. Och lite allt däremellan. Som att mjölka en get till exempel.

Äppelchips – nyttigt godis