Lavendel. Älskar eller hatar du lavendel? Ja för det verkar vara lite antingen eller när det kommer till lavendel. Antingen så älskar man det fullständigt, det doftar sommar och kärlek, mormor och landet. Eller så luktar det illa och alldeles för starkt. Punkt. Slut. Illaluktande parfymindränkt tant som min vän brukar säga (huruvida det faktum att jag benämner mig själv som tant hör ihop med hennes uttalande är oklart)

Själv tycker jag om lavendel men inte så mycket som tvål eller parfym, men som doftljus och i bakning & matlagning älskar jag det Faktiskt älskar jag det absolut mest i matlagning..herrejeda mig vad gott det smakar! Frågar du mig smakar det bäst i sådant som är kallt, som glass exempelvis.

Och i helgen blev jag plötsligt så sugen på att göra lavendelsirap. Det är klart på några minuter och passar utmärkt att använda som smaksättning och sötning i glass eller semi freddo, gott att blanda med lite naturellt mineralvatten eller som smaksättning i bakverk. Att koka sirap tar fram smaken på ett bra sätt och är dessutom en superfin gå-bort-presen

Såhär gör jag min lavendelsirap:

Lavendelsirap

3 dl socker
2 dl vatten
1 msk torkad lavendel (använd sådan som är säker att äta, “vanlig” lavendel kan ha besprutats med gifter som inte är bra att få i sig, titta därför noga på hur lavendeln är markerad om du köper och torkar själv)
en liten droppe lila livsmedelsfärg om man önskar

Koka upp ingredienserna under lock och låt sedan koka i ca 10 minuter med locket på glänt, det ska inte koka våldsamt utan koka på medelvärme. Sila och häll genast upp på väl rengjorda och steriliserade burkar. Låt svalna i rumstemperatur och försvara sedan kallt i kylskåp.

Lycka till!

Gör din egen lavendelsirap