Julgodiset 1994 var ganska likt julgodiset 2004 som var ganska lika julgodiset 2014. För att inte säga exakt lika. Någon som känner igen sig? Och även om jag på många sätt älskar traditioner, speciellt kring ju, så har jag de senaste åren börjat titta efter nya alternativ. Kanske lite mindre grädde och lite mer naturlig sötning så att jag mår lite bättre i mellandagarna. Jag har alltid motiverat min enorma godiskonsumtion kring jul med att det ”bara är jul en gång om året”, vilket förvisso är sant. Tyvärr för det alltid med sig att jag mår lite sådär. Hälsan får helt enkelt ta sig en törn. Jag blir trött, proppmätt, sockerhög och slö på en och samma gång. Så i år kommer jag satsa på annat julgodis än den där traditionella kolan och knäcken eftersom jag faktiskt skapat några nya favoriter, och givetvis delar jag dom med er. Som den här underbara lilla pralinen som jag kallar jordnöt, vanilj & kokosknappar. Det som jag tycker är skönt med den här typen av julgodis är att jag inte behöver koka och heller inte kontrollera rätt temperatur med en termometer. Det är liksom bara att röra ihop, låta stå i frysen några minuter och sen är det klart. Julen 2019 känns genast lite mindre stressad.

Dom här små ”knapparna” är ungefär i storlek med en minimuffins, lite mindre, men det går utmärkt att göra i ischokladformar om man hellre vill det. Det blir avsevärt många fler knappar, men det går ju även bra att halvera receptet. Väldigt krämiga och smakar jordnöt, vanilj och kokos med en liten hint av kola. Om man får feeling och vill ändra smakerna är det så klart bara att göra det. Kanske hasselnötssmör i bottenlagret och kanske lite lakritspulver i kokoslagret. Får nästa lite feeling själv när jag ger andra smakförslag känner jag. Smaken är som baken och det är bara tuta och köra. Nu är det e x a k t en månad kvar till julafton, så min fråga är..är ni pepp? Är det någon där ute som redan är klar med julpyntet? Har ni börjat julbaka eller väntar ni med adventsmys, bakning och pynt till december?

Hoppas ni kommer hitta lite inspiration i bloggen nu innan jul. Det kommer komma fler pysseltips, julgodisrecept och så klart vegetariska och även veganska julrecept om man vill prova lite nya, makalöst goda (så klart), julrecept till Julafton. Innan vi åkte i väg för julfirande, förra året alltså, så bjussade jag min familj på ett vegetariskt julbord som även i stora delar var veganskt och de fick många tummar upp. Alla tyckte att det kändes fräschare, lättare och faktiskt godare. Så i år tänkte jag bjuda på så många av dom recepten som jag bara kan! Kanske är det någon där ute som också funderat på att få in lite mer grön på julbordet, kanske äta lite mer hållbart och lite mindre socker.

Oavsett så kommer här mitt första julgodisrecept!

NYTTIGT VEGANSKT JULGODIS: JORDNÖT VANILJ & KOKOS KNAPPAR
Portioner 14

Ett lite mer hälsosamt, men ändå vansinnigt gott, julgodis som är både glutenfritt och veganskt. Förvara i kylskåpet eller frysen. I kylskåp håller upp till en vecka och i frysen minst en månad. De tinar fort och passar därför utmärkt att göra i förväg. Servera direkt från kylskåpet eller låt dem tina i rumstemperatur i cirka 15-20 minuter om de kommer från frysen.

UNDRE LAGER – JORDNÖT & VANILJ
1 dl slät rumstempererad jordnötssmör (gärna utan socker och andra tillsatser ex från “green choice”)
4 msk smält flytande kokosolja
1 nypa salt
1 rågad msk lönnsirap
1/2 tsk vaniljextrakt

ÖVERSTA LAGRET – KOKOS & KOLA
*1 dl av den vita massan från 1 konservbruk kokosgrädde
1 rågad msk lönnsirap
2 tsk kokosolja
1/2 dl riven kokos

TOPPING
Någon matsked salta jordnötter
Flingsalt
**Cupcakesplåt för minicupcakes
***Formar för minicupcakes

BOTTENLAGER
Om kokosoljan inte är smält, smält den genom att värma den några sekunder i mikrovågsugnen eller på spisen i en kastrull på låg värme. Mät upp kokosoljan och rör samman med övriga ingredienser. Smaka av. Placera cupcakesformar i en cupcakesplåt och fördela sedan smeten mellan formarna. Ställ i frysen i cirka 10-15 minuter, gör under tiden övre lagret.

TOPPLAGRET
Smält kokosoljan och blanda med övriga ingredienser, smaka av (tillsätt mer sötning om du önskar). Ta ut cupcakesplåten från frysen och toppa med kokosfyllningen. Frys i 5 minuter, hacka under tiden jordnötterna grovt. Ta ut knapparna och toppa med jordnötter och en nypa flingsalt. De salta jordnötterna och flingsaltet hjälper till att lyfta fram sötman i godiset samt balansera det, så var inte rädda för salt på söta efterrätter eller godis.

Låt knapparna frysa i cirka 3-4 timmar och förvara sedan i frysen, eller i ett enkelt lager (alltså inte på varandra) i kylskåpet. Lycka till!

NOTERINGAR

  • Låt en burk kokosgrädde stå i rumstemperatur i ett dygn utan att skakas. Öppna försiktigt och skopa upp den vita gräddiga massan. Använd resterande kokosgrädde + kokosvatten i en smoothie eller gryta.
  • Cupcakesplåten är nödvändigt för att hålla formen på godiset så att det inte rinner ut.
  • Det går bra att göra i större cupcakesformar eller i mindre ischoklad-formar, det är bara storleken och antalet godisar som påverkas. Det går även bra att göra godiset i silikonformar för cupcakes. Då kräver receptet ingen cupcakesplåt eftersom silikonformarna är så pass stabila. Detsamma gäller för ischoklad-formar.
NYTTIGARE JULGODIS: JORDNÖT VANILJ & KOKOSKNAPPAR