Den här gräddiga julgrytan är en perfekt julrätt som den är som huvudattraktion på middagsbordet eller som en del av ett större julbord. Grytan får smak av färska champinjoner, små steklökar, vitlök, rosmarin samt rödvin utöver sojabitarna från Hälsans Kök och serveras gärna till saltrostade potatisar.

Det är kanske lätt att inbilla sig att en gryta inte passar på julbordet, men det gör den faktiskt. Alldeles utmärkt till och med. Den vegetariska grytan kan exempelvis ersätta Jansons Frestelse som också är ett alternativ på julbordet som faktiskt serveras varm. Saltrostad potatis är också ett underbart alternativ mot den traditionella kokta potatisen och ger nya smaknyanser mot gamla mer traditionella rätter.

Den går fort att göra grytan, den går att förbereda och sedan bara värma på, och den smakar fantastiskt. Varmt, musigt och gräddigt. Sådär att man bara vill sjunka tillbaka i en varm famn eller mjuka soffa och njuta av julefriden.

God Jul på er bästa läsare!

Här kommer receptet 🙂

Gräddig julgryta med Sojabitar & Färska Champinjoner
4 port

Gryta:
1 förpackning (300 gram) sojabitar
350 gram Färska Champinjoner
10 små steklökar
3 st vitlöksklyftor
1 tsk finhackad färsk rosmarin
1 tsk flingsalt
1 tsk kinesisk soja
1 dl fylligt rödvin
3,5 dl mellangrädde
2 dl crème fraiche

Gärna färsk rosmarin till garnering

Saltrostad potatis:
900 gram mindre delikatesspotatis av fast sort
2-3 msk Olivolja
2 msk Flingsalt

Skala steklöken, men behåll den hel, fin hacka vitlöken och dela champinjonerna i mindre bitar. Stek vitlöken och löken ca 10 minuter på medelvärme i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt finhackad rosmarin, champinjoner, salt och grytbitar och höj värmen något. Stek i ca 5 minuter och häll sedan på rödvinet, låt fräsa ytterligare 5 minuter. Rör ner grädde, crème fraiche samt soja och låt grytan sedan koka ihop i 5 minuter.
Finhacka rosmarin och strö över grytan vid servering.

Sätt ugnen på 225 grader (200 grader varmluft). Tvätta potatisen och kasta runt dem tillsammans med salt och olivolja. Fördela i en ugnsfast form eller plåt och rosta i ugnen ca 30 minuter eller tills potatisarna är mjuka och har en fin krispig yta.

Njut!

Gräddig Julgryta med Sojabitar, Rödvin & Färska Champinjoner